Shrimp Refuge Forums

Shrimp Refuge Forums (https://forum.shrimprefuge.be/index.php)
-   Hardware & Software (https://forum.shrimprefuge.be/forumdisplay.php?f=11)
-   -   Wifi netwerk opzetten in nieuwbouw (https://forum.shrimprefuge.be/showthread.php?t=21663)

Metal 27-09-2017 16:48

Wifi netwerk opzetten in nieuwbouw
 
Ga binnenkort verhuizen naar mijn nieuwbouw en zit met een vraagje hoe ik het best het wifi netwerk kan opzetten. In de garage komt de telenet router binnen. Ik heb op het verdiep een ruimte voorzien voor een Access Point (bedraad en centraal) om zeker op elke kamer op het verdiep een sterk wifi signaal te hebben. Mijn vraag is nu hoe kan ik ervoor zorgen dat gsm's en whatnot zonder problemen van het ene netwerk (gelijkvloers) op het andere (verdiep) overschakelen zonder daar zelf in tussen te moeten komen? Ik heb eens gekeken naar Ubiquity hun producten en die lijken me wel een interessante oplossing te bieden door hetzelfde SSID te gebruiken.

Raden jullie de standaard Telenet modem/router aan voor het gelijkvloers of zou je daar best ook een aparte router voor inschakelen ?

Bourgi 27-09-2017 16:52

Op iedere verdieping een Access point met dezelfde SSID werkt hier perfect.

Imho steek je best een unmanaged switch met veel poorten na je telenet modem. Op die switch connecteer je ook alle andere netwerkapparaten. Ook je Access points. Geef al je access points dezelfde SSID. De telenet modem zal de rol van dhcp server spelen en dus ipadressen uitdelen.

Als je zo tewerk gaat kan je gsm bvb aan een bedrade netwerkschijf, of kan je je bedrade tv besturen via wifi.
Ik heb thuis zo 20 van de 24 poorten van mijn gigabitswitch in gebruik. Die telenet modem regelt de ip-adressen zonder problemen.

Metal 27-09-2017 18:55

Ik volg uw redenering, maar bij mij op de bouw komt de telenet kabel binnen in de garage, naast de stroomkast. Daarin zitten ook alle ethernetkabels samen die doorheen het huis zitten.. Na de telenet modem een unmanaged switch steken, kan ik van daaruit maar 1 ethernet kabel in de muur steken om zo op het netwerk aan te sluiten..Of mis ik hier een stap ? :) Kom van een oud huis waar er geen enkele ethernet kabel in de muren zit en alles dus via wifi moet, dus niet echt op de hoogte van de werking van netwerken in nieuwbouw.

Bourgi 27-09-2017 20:39

Nee, van uw telenet modem gaat ge naar die switch en ook de bundel ethernetkabels die doorheen uw huis verbonden zijn plugt ge daar in. Allemaal gezellig samen in het zelfde subnet.

Lacroix 27-09-2017 21:40

En als je je hetzelf echt makkelijk wilt maken, koop je dit via telenet:

https://www2.telenet.be/nl/ontdek/kw.../access-point/

Dat is een Netgear router die je gewoon met stroom + utp kan verbinden, en een 2de wifi netwerk opzet met dezelfde SID + paswoord (volledig automatisch, moet zelf niks configureren).

Erik701 28-09-2017 06:59

What he said. Koop 1 of 2 van die toestellen, plaats die op gelijkvloers centraler dan je garage (waar je utp hebt), en op je verdieping. Je zal overal wifi hebben, op 1 plaats (mijn telenet) te beheren, en geen geklommel met verschillende SSID's, management interfaces, DHCP's die kunnen conflichteren. Makkelijk en comfortabel, en je hebt er 2 voor de prijs van 1 ubiquity.

Vantham 28-09-2017 07:59

Ik heb sinds kort zo'n Orbi multiroom wifi. dat werkt wel behoorlijk en is zr makkelijk te configureren en ui te breiden met extra sattelieten als het moet. Is wel prijziger dan andere oplossingen denk ik

Arne 28-09-2017 15:44

Quote:

Originally Posted by Metal (Post 1486058)
Ik heb eens gekeken naar Ubiquity hun producten en die lijken me wel een interessante oplossing te bieden door hetzelfde SSID te gebruiken.

Ik gebruik al jaren hardware van https://www.ubnt.com/. Zeer tevreden van. Prijs/kwaliteit zeer goed.

Metal 29-09-2017 09:22

Zal binnenkort op de bouw eens precies kijken wat ik ga doen. Al die netwerkkabels terug losmaken en aansluiten op een switch, is dan wel een klotewerk, maar op termijn misschien wel een betere oplossing. Die telenet access points zien er ook wel interessant uit als ze technisch degelijk in orde zijn.

Erik701 29-09-2017 10:05

Waarom is dat een klotewerk? Waar komen die nu toe? Als je electricien zijn werk gedaan heeft zitten daar ofwel gewoon RJ45 connectoren op die je uit de Telenet modem kan halen en in een switch steken, ofwel zitten ze op een patch panel, dat zou nog beter zijn. Dan kan je vanaf dat patch panel met gewone UTP kabels naar je switch of Telenet modem.

Boemenenoekinzoe 07-10-2017 09:45

Op een installatiekabel mag je in principe geen RJ45 connectoren zetten, dus best dat het in een patch paneel terecht komt.

Unzip Attack 21-10-2017 20:40

Heb hier in nieuwbouwhuis ongeveer zelfde opzet :

Telenet modem staat in de kelder, alle ethernetkabels komen naast elektriciteitskast binnen in een patch paneel. Vervolgens alle patch kabels en en de kabel van de telenet modem op een unmanaged 24-poort Linksys switch. Dit geheel (modem, patch paneel, router en nog andere zooi, in een mooie en betaalbare netwerkkast gestoken.


En dan op elke verdieping via power over ethernet (PoE) een Ubiquiti UAP-AC-Pro access point.

Die Access points kosten je 75 euro meer dan de Telenet dingetjes, maar zijn wel een pak sneller (2.4:450Mbps, 5.0:1300Mbps) en zijn qua management toch ook een pak flexibeler (zonder al t complex te worden).

Wolf 22-10-2017 00:41

Ik had hier in huis eerst repeaters opgezet, eerst met dezelfde naam, daarna met verschillende namen. Ik kreeg het nooit goed en snel overal. Dan maar zo'n powerline oplossing van Devolo gekocht (linkje) en sindsdien altijd overal snel internet.

Lycas 23-10-2017 09:57

Quote:

Originally Posted by Metal (Post 1486278)
Zal binnenkort op de bouw eens precies kijken wat ik ga doen. Al die netwerkkabels terug losmaken en aansluiten op een switch, is dan wel een klotewerk, maar op termijn misschien wel een betere oplossing. Die telenet access points zien er ook wel interessant uit als ze technisch degelijk in orde zijn.

De kabels zijn dus niet afgewerkt in je kelder dan?

Dan heb je nog een keuze he, je werkt ze allemaal 1 voor 1 af met RJ45 connectoren of je koopt een patch panel van de hoeveel kabels dat je hebt (beetje schatten) en je werkt ze zo af.
Het voordeel van het patch panel is dat je die nog kan wegwerken in een kast als je dat wilt. Ik heb op 2dehands zo van die netwerk kasten gezien met 6-7u rack space waar je dan het patch paneel in kan vijzen en dan nog een switch.

Zo werk je alles netjes in 1 kast af, best zo een model dat je nog eens kan draaien van de muur af zodat je aan de achterkant komt, die zijn best wel iets prijziger. Maar eens rondkijken op treurwijk of hoe die website ook noemt kan je dat materiaal wel kopen. Je hebt wel iets meer werk (kast in de muur boren), maar het is wel iets netter.

Je kan best alle connecties verzamelen op een switch en daar ook een Wifi-router aankoppelen voor de WIFI, uiteraard als je UTP in je living/kamers hebt kan je die router ook daar ergens gaan koppelen. Gewoon zien dat je telenet modem er ook bij hangt voor internet toegang uiteraard :) (op de switch)

Jaak 23-10-2017 10:33

Quote:

Originally Posted by Metal (Post 1486058)
Ga binnenkort verhuizen naar mijn nieuwbouw en zit met een vraagje hoe ik het best het wifi netwerk kan opzetten. In de garage komt de telenet router binnen. Ik heb op het verdiep een ruimte voorzien voor een Access Point (bedraad en centraal) om zeker op elke kamer op het verdiep een sterk wifi signaal te hebben. Mijn vraag is nu hoe kan ik ervoor zorgen dat gsm's en whatnot zonder problemen van het ene netwerk (gelijkvloers) op het andere (verdiep) overschakelen zonder daar zelf in tussen te moeten komen? Ik heb eens gekeken naar Ubiquity hun producten en die lijken me wel een interessante oplossing te bieden door hetzelfde SSID te gebruiken.

Raden jullie de standaard Telenet modem/router aan voor het gelijkvloers of zou je daar best ook een aparte router voor inschakelen ?

In mijn nieuwbouw heb ik op de gelijkvloers de modem staan en op het 1e verdiep heb ik Access Point van Telenet zelf. Kost 50 EUR en zij plaatsen en regelen alles.

Werkt perfect, ik loop vanaf de gelijkvloers naar de tweede verdieping zonder ooit signaal te verliezen.


All times are GMT +1. The time now is 22:18.

Powered by vBulletin® Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.