View Single Post
Old 01-03-2008, 19:09   #11   link
Maniac
Filmnerd
 
Maniac's Avatar
 
Location: Filmland
Post Cinema: 'There will be blood'

Het begin van de twintigste eeuw. In de woestijn doet Daniel Plainview (Daniel Day-Lewis) opgravingen naar oliebronnen. Hij boort enkele rijke putten aan en samen met zijn collega Fletcher Hamilton (Ciarán Hinds) en zoon H.W. (Dillon Freasier) begint hij aan de uitbouw van een imperium. Via een jonge knaap komt hij op het spoor van een bijzonder interessant olieveld. Het zal de harde Plainview in een levenslang conflict brengen met de jonge priester Eli Sunday (Paul Dano).

Als er op de afgelopen oscaruitreiking één oscar was waarover iedereen het eens was, dan wel die van Daniel Day-Lewis voor zijn hoofdrol in 'There will be blood'. De Ierse acteur staat erom bekend zich op maniakale wijze in zijn rollen in te leven. Daniel Plainview is een onwaarschijnlijke tour de force, een prestatie waar men binnen tien jaar nog over zal spreken. Dat 'There will be blood' de geniale prent is geworden die het nu is mag voor de helft op zijn rekening geschreven worden. Aangezien Daniel Plainview in bijna alle scènes aanwezig is kon hij maar beter adequaat vertolkt worden. En wie beter dan Day-Lewis om die job te klaren?

Daniel Plainview is geen prettig mens. Meer nog, de kans is bijzonder groot dat U doorheen de film een echte aversie zal ontwikkelen voor deze man die "stukje bij beetje haat voor de mensen opbouwt". Plainview is een massief personage, een uit graniet opgetrokken monster dat als een natuurkracht tekeer gaat en niets of niemand ontziet. Net als Marlon Brando in 'The godfather', Humphrey Bogart in 'Casablanca' of Anthony Perkins in 'Psycho' heeft Daniel Day-Lewis' vertolking het in zich om de geschiedenis in te gaan als een iconisch personage, een rol die tot het collectief geheugen van filmfans wereldwijd zal gaan behoren.

En als U nu denkt dat deze film enkel maar met de felbegeerde vier sterren gaat lopen omwille van Daniel Day-Lewis bent U grandioos verkeerd. Paul Thomas Anderson mag ook een groot deel van alle lof op zijn naam schrijven. P.T. Anderson ('Hard eight', 'Boogie nights', 'Magnolia', 'Punch-drunk love') wordt al jaren bestempeld als een van de grootste rastalenten die er momenteel in de Verenigde Staten rondlopen. Met 'There will be blood' draait hij zijn eerste ontegensprekelijk meesterwerk, een puntgaaf geregisseerde adaptatie van Upton Sinclairs roman 'Oil'. 'There will be blood' rekent genadeloos af met twee pijlers van de Amerikaanse samenleving. Het ongebreideld kapitalisme en het religieus fanatisme worden keihard door de mangel gehaald. Van bij de indrukwekkende, woordenloze eerste twintig minuten steekt Anderson zijn ambitie om iets groots te scheppen niet onder stoelen of banken. De regisseur beschikt echter over het talent om zijn visie in om te zetten.

'There will be blood' is geen makkelijke film die best wel wat inspanning vraagt van zijn publiek. Het ritme ligt laag en de hedendaagse klassieke soundtrack en de statische, briljant in beeld gebrachte shots kunnen bevreemdend overkomen. Daniel Day-Lewis en de eveneens uitstekende Paul Dano staan zo intens te acteren dat je je na tweeëneenhalf uur volledig leeggezogen voelt. Maar de film is het dubbel en dik waard. Deze epische western is een belevenis, een inktzwarte parabel over twee weerzinwekkende mannen die elkaar en hun omgeving willen overheersen. De absurde, groteske finale is een waardige afsluiter voor deze film van een zeldzaam kaliber. 'There will be blood': ga kijken en aanschouw welke wonderlijke dingen er gebeuren wanneer enkele van de grootste talenten binnen de hedendaagse film hun krachten bundelen. Ontzagwekkende Cinema.

4 sterren op 4

Trailer


Last edited by Maniac; 04-01-2016 at 14:23.
Maniac is offline   Reply With Quote