Go Back   Shrimp Refuge Forums > Amusement > Film & TV

Reply
 
Thread Tools
Old 17-09-2013, 15:53   #1   link
Maniac
Filmnerd
 
Maniac's Avatar
 
Location: Filmland
Post Cinema: 'You're next'

De Davisons houden een familiereünie in het ouderlijk huis. Ze zitten nog maar aan tafel of een van hen hoort buiten gestommel. Wanneer hij aan het raam gaat kijken blijkt dat drie gemaskerde mannen het huis omsingeld hebben en van plan zijn iedereen af te slachten.

'You're next' is twee jaar op het schap blijven liggen eer de studio besloot hem een echte release te geven. Meestal betekent dat niet veel goeds maar in dit geval zie ik geen echte reden waarom men zo lang gewacht heeft om deze horrorprent op het publiek los te laten. 'You're next' bevat immers veel ingrediënten van een goede genrefilm en geeft aan het aloude principe van de slasher nog een leuke twist door halverwege de rollen om te draaien en de kijker met een situatie te confronteren waarbij de heldin van dienst (een genietbare Sharni Vinson) zelf jacht maakt op de gemaskerde killers. Het 'prooi wordt jager' thema is niet de enige bron van plezier die hier valt te ontwaren. Adam Wingard heeft een subtiele portie lugubere humor in zijn prent gesmokkeld die als tegenpunt dient voor de serieuze, harde toon van de film.

Met zijn sobere, klassieke mise-en-scène en een spaarzame, elektronische soundtrack leunt 'You're next' aan bij het klassieke werk van John Carpenter, al haalt de prent nooit het niveau van een 'Halloween' of 'The fog'. Toch is het na alle postmoderne horror van de laatste jaren een verademing om nog eens een film van een jonge regisseur te zien die stilistisch terug gaat naar de down and dirty horror flicks van de jaren '70 en '80. Wingard voelt niet de nood om zijn verhaal om de haverklap te onderbreken met een scène die ostentatief naar een lach bij de kijker hengelt. De humor in 'You're next' is veeleer droog en onuitgesproken. De nadruk wordt in de eerste plaats op de spanning en de moorden gelegd. Het scenario zelf probeert een aantal wendingen te nemen om verrassend te blijven. De finale plottwist zal echter weinig mensen die al eens een horrorfilm bekijken verbazen. Daarvoor is het allemaal een beetje te getelefoneerd.

Wat 'You're next' vooral toont is een regisseur met een duidelijke visie, een jonge wolf die binnen de strakke wetten van het genre toch een aantal leuke dingen probeert en als resultaat een leuke old school chiller aflevert met behoorlijk wat gore, een aantal erg antipathieke protagonisten die je met veel plezier het hoekje ziet omgaan, en met een jonge heldin waarvoor het makkelijk supporteren is. 'You're next' is typisch het soort film waarvoor ik toen ik 16 jaar was in het weekend laat opbleef: niet al te veel inhoud maar wel behoorlijk cool, een tikkeltje verontrustend en aan een behoorlijk tempo spannende scènes op je afvurend. Prima spul.

2.5 sterren op 4

Trailer

Maniac is offline   Reply With Quote
Reply

  Shrimp Refuge Forums > Amusement > Film & TV

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT +1. The time now is 05:14.


Powered by vBulletin® Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.