Go Back   Shrimp Refuge Forums > Amusement > Film & TV

Reply
 
Thread Tools
Old 07-09-2007, 21:25   #1   link
Pokalapoketl
Not Aztec, Olmec!
 
Pokalapoketl's Avatar
 
Location: Grootebroek, Nederland
Cinema: 'The Bourne Ultimatum'

The Bourne Ultimatum (2007 – Paul Greengrass)Nauwelijks bekomen van zijn acties in Moskou, krijgt Jason Bourne (Matt Damon) meer en meer flitsen van zijn geheugen terug. Om meer te weten te komen neemt hij contact met journalist Simon Ross (Paddy Considine) die bronnen heeft over het Threadstone-project. Ross wordt op zijn beurt weer in de gaten gehouden door de CIA onder leiding van Noah Vosen (David Strathairn) die direct de hulp van Pamela Landy (Joan Allen) inroept. De nieuwsgierigheid van Bourne is voor Vosel reden te meer om Bourne voorgoed het zijgen op te leggen. Bourne laat dit zijn zoektocht naar zijn identiteit niet dwarsbomen en is vastbesloten de geheime projecten in het openbaar te brengen.

Waar die ene ‘JB’ na 20 films duidelijk in het slop zat, nam de andere ‘JB’ het stokje als beste geheim agent van het filmdoek over. Het publiek was de extravagante gadgets en ongeloofwaardige stunts zat en stapte over op de rauwe en realistische manier van aanpak van de Bourne-franchise. De martinislurper trok zijn conclusies en doormiddel van een reboot met diezelfde rauwe, zij het minder realistische, actie. Het succes kwam weer terug maar de beste man moet toch weer even pas op de plaats maken: Jason Bourne is back!

En Jason Bourne gaat ook back… terug naar het begin wel te verstaan. Althans, dat is wat hij wil. Hoewel zijn herinneringen in flitsen terugkomen, staat nog altijd de grote vraag centraal: wie ben ik en hoe ben ik hier in verzeild geraakt? Om deze vraag te beantwoorden moet Bourne de halve wereld over reizen. Londen, Madrid, Tanger, New York… en overal zit er een groep CIA-agenten achter hem aan om hem te stoppen. Dit levert dan ook meer dan genoeg actiemomenten op waarbij de ene nog spectaculairder is dan de ander. Al moet het gezegd worden dat de scenes in Tanger toch wel de meest spannende en adrenalineopwekkende zijn.

Deze actie wordt net als in het eerste twee delen weer op een energieke manier in beeld gebracht met handheld camera’s. Degenen die dus niet tegen het gezwaai van ‘Identity’ en ‘Supremacy’ konden, zullen ook hier beter een emmer bij de hand kunnen houden. Ondanks het gezwaai wordt de actie wel duidelijk in beeld gebracht en je zult jezelf nooit afvragen wie er nu in elkaar geslagen wordt. De actie bestaat overigens niet alleen uit de Krav Maga handgevechten en achtervolgingen (ditmaal kort maar zeer krachtig). In Londen moet Bourne met alleen zijn mobiele telefoon zorgen dat journalist Ross ongedeerd kan ontsnappen door uit het zicht van CIA-agenten en camera’s te blijven. Het idee klinkt vrij suf maar dankzij sterke regie en montage vormt het één van de spannendste en amusantste scènes met een minimum aan directe actie.

Na twee films is het duidelijk dat Damon helemaal in de huid van Bourne is gekropen. Hij weet op zeer sterke wijze Bourne neer te zetten als een gekweld persoon. Kenmerkend is het moment nadat hij een Threadstone-“collega” om zeep heeft geholpen. Geen snedige one-liner maar een blik van schuld en een dodelijke stilte. Damon krijgt daarnaast ook prima tegenspel van de andere acteurs. Strathairn is prima als kille CIA-leider die over lijken gaat en Joan Allen kan weinig fout doen als Pamela Landy. De enige die een beetje buiten de boot valt is Julia Stiles die weer terugkeert als Nicky Parsons. Niet dat ze het slecht doet maar haar rol komt een beetje over als een verplicht nummertje. Het levert daarentegen wel één van enkele mooie referenties aan de eerste deel.

In de zomer van de threequels is er dan toch nog eentje die het vaandel van de serie hoog, zeer hoog, houdt. Met een zeer hoog tempo krijgt de film geen kans om in de te kakken maar levert het wel genoeg momenten om even op adem te komen. Hoewel je zou kunnen zeggen dat het derde deel een beetje een formulewerkje is (handgevechten: check, autoachtervolging: check etc.), blijft het wel een frisse formule. Eentje die doet verlangen na meer, zelfs na het afrondende en voldoening gevende einde van de trilogie.

Quote:
Jason Bourne: I am no longer Jason Bourne.

Last edited by Pokalapoketl; 13-09-2007 at 19:05.
Pokalapoketl is offline   Reply With Quote
Old 08-09-2007, 06:15   #2   link
quantrias
Senior Member
 
quantrias's Avatar
 
De film deze nacht gezien. Het was geen slechte Bourne film, van mij mogen ze binnen een paar jaar nog één maken. Matt Damon is echt gemaakt voor deze rol!

De drie films achter elkaar bekijken is wel vermoeiend.
quantrias is offline   Reply With Quote
Old 08-09-2007, 11:28   #3   link
Thundie
Member
 
Thundie's Avatar
 
Location: Leuven/KODB
Quote:
Originally Posted by quantrias View Post
De film deze nacht gezien. Het was geen slechte Bourne film, van mij mogen ze binnen een paar jaar nog één maken. Matt Damon is echt gemaakt voor deze rol!

De drie films achter elkaar bekijken is wel vermoeiend.
Ook de marathon gedaan in Utopolis Mechelen? Gistere ook gaan kijken, en was wel fijn. Enkel zijn 3 films net iets teveel. In slaap gevallen tijdens de eerste, dan maar chips gaan kopen tussen de pauze en de rest nog kunnen volgen. 3de film vond ik wel de beste. Maar de achtervolging scene met die mini in de eerste was ook wel vet Goeie films wel,komt er nog een vervolg? Aangezien het toch weer een open einde is.
Thundie is offline   Reply With Quote
Old 09-09-2007, 15:29   #4   link
Kapsalon Wendy
Senior Member
 
Kapsalon Wendy's Avatar
 
Location: Brussel
Akkoord met review. Enfin, actiescenes waren beter dan ooit en hele film is volslagen rollercoaster maar van enige verhaallijn kan de film echt niet beschuldigd worden. Soit, toch volop genoten. Moest vroeger niks van Damon hebben (Untalented Mister Rather boring) maar Bourne doet hij schitterend. Joan Allen schoon madam trouwens.
__________________
When the going gets tough, the tough go shopping

Whenever I watch TV and see those poor starving kids all over the world, I can't help but cry. I mean, I'd love to be skinny like that but not with all those flies and death and stuff - Mariah Carey
Kapsalon Wendy is offline   Reply With Quote
Old 09-09-2007, 21:26   #5   link
23alien
23
 
23alien's Avatar
 
Location: in space
Ik ga maandagavond gaan kijken, heb 2 ticketjes gewonnen voor avant-première in kinepolis Brugge. Ben benieuwd.
__________________
"I find your lack of faith disturbing"
23alien is offline   Reply With Quote
Old 09-09-2007, 21:54   #6   link
Irmo
lijkkist
 
Irmo's Avatar
 
Location: Meise
Volgens mij waren er vrij veel beelden 'gerecycleerd' uit eerdere films, kan dat? Gaf voor mij wel een soortgelijk effect of ik me ook alles zo vaag herinnerde.
__________________
(╯°□°)╯

Fidoh vond het te lang

You have reached the maximum number of posts (3) allowed in a 120 minute period for this forum.
Irmo is offline   Reply With Quote
Old 17-09-2007, 00:02   #7   link
Maniac
Filmnerd
 
Maniac's Avatar
 
Location: Filmland
Quote:
Originally Posted by Kapsalon Wendy View Post
Akkoord met review. Enfin, actiescenes waren beter dan ooit en hele film is volslagen rollercoaster maar van enige verhaallijn kan de film echt niet beschuldigd worden. Soit, toch volop genoten. Moest vroeger niks van Damon hebben (Untalented Mister Rather boring) maar Bourne doet hij schitterend. Joan Allen schoon madam trouwens.
En Julia Stiles in deze film. Julia Stiles. Die kan mij krijgen
Maniac is offline   Reply With Quote
Old 17-09-2007, 00:11   #8   link
Takeshi
ALPPALP
 
Takeshi's Avatar
 
Location: In Bavo's logboek
Send a message via MSN to Takeshi
Ik heb eerlijk gezegd de Bourne films altijd maar wat saai gevonden. De actie was steeds best ok; maar het verhaal kon mij nooit boeien. (ben zelfs letterlijk eens in slaap gevallen in de cinema)
Takeshi is offline   Reply With Quote
Old 17-09-2007, 00:12   #9   link
Trojan
Karl Marx
 
Trojan's Avatar
 
Location: Trier
Doe mij maar Franka Potente uit de 2e. Liefst als ze duits spreekt zoals in de 1e film. Duits is zo'n geile taal.
__________________
BZH 383 = Bezuidenhoudseweg 383 Prive huis / open seks club in DH: Casa Cherda
Trojan is offline   Reply With Quote
Old 18-09-2007, 13:56   #10   link
Alex
Soupe du jour
 
Alex's Avatar
 
Ik kan best geloven dat de film geen (boeiende) verhaallijn heeft. Ze hebben tenslote enkel de namen van de boeken genomen.

Ben nog steeds grumpy. Grmmbl.
Alex is offline   Reply With Quote
Old 19-09-2007, 04:41   #11   link
AngeluS
Shizkebab!
 
AngeluS's Avatar
 
Location: Behind you!
De boeken zijn indeed compleet anders.
Maar daar ge we nu niet over gaan klagen, dat is bij elke boekverfilming zo.

Bourne films zijn goed maar ze zouden nog beter zijn als er iets minder gezwaai is van de camera. Dat er niet veel verhaallijn inzit klopt wel maar dat is helemaal niet het belangrijkste in deze films.
__________________
The geek shall inherit the world!
AngeluS is offline   Reply With Quote
Old 20-09-2007, 23:47   #12   link
Maniac
Filmnerd
 
Maniac's Avatar
 
Location: Filmland
Post Cinema: 'The Bourne ultimatum'

'The Bourne ultimatum' pikt de draad op waar 'The Bourne supremacy' was gestopt. Jason Bourne (Matt Damon) is gewond en op de vlucht in Moskou. Hij is nog steeds op zoek naar antwoorden op de vragen die rond zijn identiteit en verleden hangen. Terwijl Bourne dichter bij de waarheid komt stuurt de corrupte CIA-baas Noah Vosen (David Strathairn) een legertje moordenaars achter onze held aan. De enige die begint in te zien dat Bourne geen absolute bedreiging voor de Amerikaanse inlichtingendienst betekent is Pamela Landy (Joan Allen), maar zij moet haar persoonlijke oorlog tegen de op hol geslagen Vosen uitvechten. Het ziet er naar uit dat Bourne zich tot andere kanalen zal moeten wenden om de waarheid te achterhalen.

Van alle threequels die deze zomer op ons zijn losgelaten is 'The Bourne ultimatum' de enige die een echt schot in de roos is. Dat hoeft niet te verbazen want 'The Bourne supremacy' was al een uitstekende actiethriller en voor dit derde deel hebben grotendeels dezelfde mensen zich voor en achter de kar gespannen. Aan de formule is niet veel veranderd: 'The Bourne ultimatum' is nog steeds een langgerekte achtervolgingsscène vol adrenalineverhogende actiescènes, uitstekend camerawerk, puike stunts en met een boeiende plot. 'The Bourne ultimatum' is het deel dat de losse eindjes aan elkaar moet knopen. De openstaande vragen worden beantwoord, oude rekeningen worden vereffend en de film dendert richting een knappe finale die Bourne oog in oog met zijn verleden zal brengen.

De nadruk ligt deze keer nog meer op de actie. Matt Damon heeft veel minder tekst dan voorheen maar dat neemt niet weg dat hij nog steeds uitstekend is in de titelrol. Jason Bourne is een boeiend personage. Een vleugje mysterie, een tragisch kantje en vooral de onstopbare drang om achter de waarheid omtrent zijn verleden te komen maken van hem een eersteklas protagonist. De focus van het verhaal schuift in dit derde deel wat meer in de richting van Pamela Landy en Noah Vosen. De scènes in de kamer van waaruit Vosen Bourne tracht te lokaliseren en zijn 'pionnen' inzet om Bourne uit te schakelen zijn bijna net zo spannend als de geweldige actiescènes in Londen, Tangiers en New York. Ze zetten ook extra in de verf dat 'The Bourne ultimatum' het sluitstuk is van een reeks waarin op behoorlijk niveau geacteerd wordt. Joan Allen en David Strathairn zijn echt sterk en ook Julia Stiles heeft een overtuigende bijrol.

Maar als er één naam genoemd moet worden die de reeks naar een hoger niveau tilt is het wel die van Paul Greengrass. Greengrass, een absolute kei in zijn vak, heeft van wat bij het eerste deel een degelijke maar ook wat stereotiepe franchise leek te gaan worden echt een reeks gemaakt die zich bij het beste in het genre mag zetten. Zijn ijzersterke regie, geweldige montage en dito editing hebben hun stempel op de serie gedrukt en een onuitwisbare indruk nagelaten. In vergelijking met de meeste andere actiefilms van de laatste jaren is de Bourne-reeks net wat energieker en ruiger en heeft het een realistischer uiterlijk mee. Bovendien blijft de spanning alweer van bij het begin gehandhaafd en ligt het tempo opnieuw hoog. Spionagethrillers worden niet veel cooler dan dit: adembenemende achtervolgingen te voet vol inventieve details, harde en flitsende lijf aan lijf gevechten, interessante personages, een fijne soundtrack en een geheel dat aan een rotvaart voorbij dendert. 'The Bourne ultimatum' is top!

3.5 sterren op 4

Trailer

Maniac is offline   Reply With Quote
Old 22-09-2007, 09:26   #13   link
DUR0N
Chasing Sunset
 
DUR0N's Avatar
 
Location: Wolvertem
Interessante personages? Zoals dat wijf van de logistiek? Ik vermoed dat mensen wel anders reageren als ze voor het eerst in lange tijd mogen praten over hun relatie. Inplaats van de ganse film domweg naar Bourne te staren.
De rest van het verhaal is ook met de haren getrokken.

Hoe is hij in godsnaam tot in het bureau van Vosen geraakt, in een fukken CIA gebouw waarvan iedereen naar hem op zoek is?
En het beeld van hem op het einde in het water, redelijk slecht gemonteerd. Percies of hij ligt drie dagen in het water te verzuipen
DUR0N is offline   Reply With Quote
Old 23-09-2007, 11:40   #14   link
DearDevil
Member
 
DearDevil's Avatar
 
Quote:
Originally Posted by DUR0N View Post
Hoe is hij in godsnaam tot in het bureau van Vosen geraakt, in een fukken CIA gebouw waarvan iedereen naar hem op zoek is?

Niet iedereen. De operatie was geheim. En ja, het blijft film hé. Gelieve niet teveel na te denken.
DearDevil is offline   Reply With Quote
Old 23-09-2007, 11:52   #15   link
Roswell
Senior Member
 
Roswell's Avatar
 
Gisteren ook gezien. Mooie afsluiter imo, lekker snelle actie, opnieuw schone achtervolging.

Nog iemand die gezien heeft dat de moto plots van crossbrom naar trialbike ging en terug?
(Gelukkig wel zo duidelijk niet als Mission Impossible 2, maar toch )
__________________
Pfft.
Roswell is offline   Reply With Quote
Old 23-09-2007, 13:06   #16   link
DUR0N
Chasing Sunset
 
DUR0N's Avatar
 
Location: Wolvertem
Quote:
Originally Posted by DearDevil View Post
Niet iedereen. De operatie was geheim. En ja, het blijft film hé. Gelieve niet teveel na te denken.
Als ze hem niet kenden, hoe is hij dan in godsnaam voorbij de eerste de beste guardpost geraakt?

Niet acceptabel in 3.5 sterrenfilms imo. (Ik vind Maniac zijn rating te hoog)
DUR0N is offline   Reply With Quote
Old 23-09-2007, 20:12   #17   link
DaHitch
Resident Curmudgeon
 
DaHitch's Avatar
 
Location: Gent
Quote:
Originally Posted by DUR0N View Post
Als ze hem niet kenden, hoe is hij dan in godsnaam voorbij de eerste de beste guardpost geraakt?
Omdat hij Jason Bourne is tiens.
Bond geraakt toch ook overal binnen?
__________________

I don't mean to sound bitter, cold, or cruel, but I am, so that's how it comes out.
Racing is life. Everything else is just waiting.
Racing, competing, is in my blood. It's part of me, it's part of my life; I've been doing it all my life. And it stands up before anything else.
Accelerated movement sharpens the senses, dulls reality, heightens perception, quickens the mind, slows time, purifies travel, transports my being into another world - the place I want to live.
DaHitch is offline   Reply With Quote
Old 23-09-2007, 20:55   #18   link
Trojan
Karl Marx
 
Trojan's Avatar
 
Location: Trier
Bond is zijn geheugen niet kwijt en is niet het doelwit van zijn ex-werkgever.
__________________
BZH 383 = Bezuidenhoudseweg 383 Prive huis / open seks club in DH: Casa Cherda
Trojan is offline   Reply With Quote
Reply

  Shrimp Refuge Forums > Amusement > Film & TV

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT +1. The time now is 15:59.


Powered by vBulletin® Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.