Go Back   Shrimp Refuge Forums > Amusement > Film & TV

View Poll Results: Rate it!
4 sterren 0 0%
3.5 sterren 0 0%
3 sterren 1 100.00%
2.5 sterren 0 0%
2 sterren 0 0%
1.5 ster 0 0%
1 ster 0 0%
0.5 ster 0 0%
0 sterren 0 0%
Voters: 1. You may not vote on this poll

Reply
 
Thread Tools
Old 18-10-2018, 19:36   #1   link
Maniac
Filmnerd
 
Maniac's Avatar
 
Location: Filmland
Post Cinema: 'A star is born'

Jackson Maine (Bradley Cooper), een bekende muzikant op zijn retour, waggelt op een avond een travestietenbar binnen en hoort er Ally (Lady Gaga) optreden. Jackson ziet in Ally een talent en besluit zijn lot aan het hare te verbinden. Wanneer de carrière van Ally explodeert legt dit enorme druk op hun persoonlijke relatie.

Eerlijk gezegd: van deze had ik de trailer gezien en hem meteen afgeschreven. Het voorsmaakje leek me dan ook één grote aaneenschakeling clichés. De dronken rockster. Het dienstertje met de gouden stem waar niemand in gelooft. De tourbus die in de goudgele gloed van de Amerikaanse highway door het moederland kruist. Het massale publiek dat de twee tijdens een innig duet aanmoedigt. Een verhaal zo oud als de straat, reeds vier keer verfilmd door Hollywood.
Debuterend regisseur Bradley Cooper leek ook een vreemde keuze om deze zoveelste remake in goede banen te leiden. Cooper is niet meteen de man die ik associeer met muzikale films.

Daar zat ik dan, moederziel alleen in zaal 16 van de Brusselse Kinepolis op een late maandagavond. Geen goed voorteken. Licht uit, projectie aan. Twee minuten verder en alle scepsis was verdwenen. Bradley Cooper blijkt zowaar de skills te hebben om een ouderwetse crowd pleaser in een nieuw jasje te steken. Meteen valt op dat Cooper omzichtig de schmaltz ontwijkt en voor een nuchtere, realistische toon gaat. Zowel visueel als auditief weet Cooper wanneer hij moet zwijgen en wanneer hij moet uitpakken. 'A star is born' is een geslaagde evenwichtsoefening tussen stille, intieme momenten en de uitbundige shows die het publiek verwacht. Steeds blijft de focus op de karakters liggen. Cooper geeft op geen enkel moment in aan de verleiding om voluit voor de glitter en de show te gaan. De film wordt er zoveel beter door.

Het strafste aan 'A star is born' is misschien wel dat Bradley Cooper er ons van overtuigt dat hij een gevestigde ster is die kan zingen terwijl de echte popster Lady Gaga foutloos het eenvoudige meisje speelt die zich ontpopt tot iets wat ze in werkelijkheid al jaren is. Zeer overtuigend. Het knettert ook echt tussen de twee op het grote scherm. Cooper kon zich geen passendere ster dromen om 'A star is born' te dragen. En als het uiteindelijk money time is en la Gaga haar luchtpijpen mag open zetten is het ook echt een machtig moment.

Eigenlijk is het simpel. 'A star is born' doet perfect wat het belooft: je doen geloven dat deze assepoesterfantasie voeten in de realiteit heeft. Het verhaal mag dan bekend zijn, als het met zoveel stijl en overtuiging gebracht wordt als hier door Cooper, Gaga en de onvolprezen Sam Elliott in een bijzonder mooie bijrol mogen ze het blijven herhalen. Net zoals elk stukje muziek volgens Elliott in de film bestaat uit de herhaling van dezelfde twaalf noten, en het de taak van de muzikant is om diezelfde twaalf noten telkens op een nieuwe, verrassende manier te serveren, is het de taak van een regisseur om de oerverhalen op een frisse, boeiende manier te brengen. Bradley Cooper heeft dat in de vingers.

'A star is born' vindt de juiste toon en bevat geen valse noten. Mooi.

3 sterren op 4Maniac is offline   Reply With Quote
Reply

  Shrimp Refuge Forums > Amusement > Film & TV

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT +1. The time now is 02:44.


Powered by vBulletin® Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.