Go Back   Shrimp Refuge Forums > Amusement > Film & TV

Reply
 
Thread Tools
Old 03-12-2007, 20:55   #1   link
Maniac
Filmnerd
 
Maniac's Avatar
 
Location: Filmland
Post Cinema: 'We own the night'

1988. Robert Green (Joaquin Phoenix) is manager van nachtclub El Caribe in New York. Robert is het zwarte schaap van de familie: zijn broer Joe (Mark Wahlberg) en vader Albert Grusinsky (Robert Duvall) hebben beiden een carrière bij de politie en vinden het maar niets dat Bobby zich in de nachtclub mengt met dealers en drugsverslaafden. Op een avond valt de politie binnen in de nachtclub. Bobby wordt meegenomen en onder druk gezet om Vadim Nezhinski (Alex Veadov), de neef van de eigenaar van El Caribe, erin te luizen. Bobby besluit na enige aarzeling het spel mee te spelen...

'We own the night' is nog maar de derde film in dertien jaar tijd van regisseur James Gray maar toch heeft de man al een zekere reputatie opgebouwd als het op misdaaddrama's aankomt. 'We own the night' bewijst dat 'Little Odessa' en 'The yards' geen toevalstreffers waren. Gray heeft opnieuw een interessante plot neergepend die klassieke themas als trouw, liefde, familie en de strijd tussen goed en kwaad centraal zet en ze binnen een herkenbaar misdaadmilieu situeert. Het verhaal staat niet bol van de actie maar legt de nadruk op de relaties tussen de personages en de persoonlijke keuzes die ze moeten maken. Bobby wordt heen en weer geslingerd tussen de verstoorde relatie met zijn familie en de kansen die hij krijgt van zijn baas, een man die hij als surrogaatvader aanziet.

Gray heeft duidelijk een gave om zijn acteurs zorgvuldig uit te kiezen en hun potentieel uit hen te halen. De cast doet een puike job. Van Joaquin Phoenix, Robert Duvall en zelfs Mark Wahlberg weten we dat ze iets in huis hebben maar het is opvallend dat Eva Mendes zich ook prima staande houdt tussen al haar mannelijke collega's. Mendes geeft zeker haar beste vertolking tot dusver weg. 'We own the night' is een echte flikkenfilm, maar dan zonder de overdadige actie. In de plaats serveert Gray een brok psychologische diepgang die de film aanvankelijk wat zwaarmoedig en somber maakt maar de kijker gaandeweg wel helemaal meesleurt in het verhaal. In plaats van op de kortstondige adrenalineopstoot te mikken probeert Gray iets zeldzaams in de hedendaagse misdaadthriller: de kijker emotioneel betrekken bij wat de personages voelen.

De toon van de film is uitgesproken low key. Een prachtig voorbeeld is een scène waarin Bobby, Joe en vader Albert in konvooi rijden en plotseling belaagd worden door een auto vol criminelen. In plaats van luide geluidseffecten en knallende schoten hoor je alleen het geluid van twee ruitenwissers terwijl Gray focust op de angstige, radeloze blik van Joaquin Phoenix. Het is een memorabele scène die dramatisch eindigt en je als kijker even echt wezenloos achterlaat. Gray geeft zijn prent een boel visuele klasse en stijl mee. 'We own the night' is een film waarin het genieten is van de acteurs, die boeit door een goed geschreven scenario en beklijft dankzij een intelligente regie. Hopelijk wacht Gray niet nog eens zeven jaar om een nieuwe prent af te leveren, maar dat lijkt wel snor te zitten: zijn volgende, 'Two lovers', is al volop in productie. Duimen dat hij net zo goed is als deze 'We own the night'!

3 sterren op 4

Trailer

Maniac is offline   Reply With Quote
Old 21-11-2013, 20:55   #2   link
eye
Senior Member
 
eye's Avatar
 
Blam. Lang geleden dat ik zo heb meegeleefd met een film. Tijd om alles van James Gray te bekijken, Two Lovers was ook al zo goed. Klein beetje jammer dat ze vormelijk zo sober zijn.

Ha, The Immigrant is van hem, komt volgende week uit!

Last edited by eye; 21-11-2013 at 21:04.
eye is offline   Reply With Quote
Old 22-11-2013, 08:58   #3   link
Maniac
Filmnerd
 
Maniac's Avatar
 
Location: Filmland
Vind Gray ook een zeer getalenteerd regisseur maar ik loop voorlopig nog niet zo warm voor 'The immigrant'. Ik weet niet waarom. De komende weken zal het weer hollen worden met al die must see bioscoopfilms die uitkomen. 'The hunger games', 'Captain Philips', 'The hobbit', 'What Maisie knew' en dan nog 'The immigrant'. Zelfs 'The secret life of Walter Mitty' ziet er nog dik oké uit als kerstfilm. Damn, dat worden dure dagen
Maniac is offline   Reply With Quote
Old 22-11-2013, 09:06   #4   link
Turtle
Senior Member
 
Turtle's Avatar
 
Je bent Ender's Game nog niet gaan bekijken Maniac!

Deze film is precies nogal onder mijn radar gebleven. Eens opnemen in mijn to-see-lijst.
__________________
Growing old is inevitable, growing up is optional
Turtle is offline   Reply With Quote
Reply

  Shrimp Refuge Forums > Amusement > Film & TV

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT +1. The time now is 00:12.


Powered by vBulletin® Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.