Go Back   Shrimp Refuge Forums > Amusement > Film & TV

Reply
 
Thread Tools
Old 03-11-2008, 22:11   #1   link
Maniac
Filmnerd
 
Maniac's Avatar
 
Location: Filmland
Post Cinema: 'Vicky Cristina Barcelona'

Vicky (Rebecca Hall) en Cristina (Scarlett Johansson) vliegen samen naar Barcelona om er de zomer bij vrienden door te brengen. Op een vernissage ontmoeten de twee vriendinnen de kunstenaar Juan Antonio (Javier Bardem) die hen meteen uitnodigt om samen met hem het weekend door te brengen in Olviedo. Vicky die op trouwen staat is tegen maar laat zich overhalen door de impulsieve Cristina. Van het een komt het ander en de twee vriendinnen raken verstrengelt in een complex amoureus avontuur.

Nadat hij zijn geliefde New York ruilde voor het regenachtige Londen verandert Woody Allen opnieuw van locatie en zoekt hij het zuiden op. 'Vicky Cristina Barcelona' (héérlijke titel!) speelt zich af in het zonnige Barcelona, wordt bevolkt door knap volk als Scarlett Johansson, Rebecca Hall en Penélope Cruz en baadt in een zomers sfeertje dat recht uit vakantiebrochures komt. Escapisme van de bovenste plank dus. De typische Alleningrediënten zijn aanwezig: verbale vechtpartijen, ongewone relatieperikelen en een hoop witzes van de Woodster. Cruz en Bardem die elkaar in het spaans Allens one-liners naar het hoofd slingeren: je moet het gezien hebben. Erg veel heeft het allemaal niet om het lijf, maar Allen blijft wel een specialist in de neurotische relatiekomedie.

Meteen valt op dat 'Vicky Cristina Barcelona' er anders uitziet dan 'Match Point', 'Scoop' en 'Cassandra's dream'. De hele film is zonovergoten, Barcelona komt prachtig in beeld en op tijd en stond passeren de prachtige kunstwerken van Gaudi en Miró de revue. Visueel veel warmer en vrijbijvender dan de laatste films van Allen. Dit is vooral de verdienste van Javier Aguiressarobe, de cameraman die ook 'Hable con ella' en 'Mar adentro' in beeld bracht. Critici noemen dit de meest sensuele film die Allen totnogtoe maakte en dat is zeker een deel de verdienste van de mooie fotografie. Ook de hoofdrolspelers dragen hier veel aan bij. Niet alleen staan er drie bloedmooie dames op de set, ook Javier Bardem mag zich als frivole kunstenaar eens goed uitleven.

De plot draait rond een vreemde vierhoeksrelatie tussen Bardem, Johansson, Hall en Cruz. Ja, er zit een soort van triootje in de film waarbij Cruz, Johansson en Bardem er een lap op geven, maar verwacht er niet te veel van: het blijft allemaal erg zedig. 'Vicky Cristina Barcelona' heeft dat ook helemaal niet nodig om de kijker anderhalf uur te amuseren. Het aanstekelijke speelse karakter van de prent tovert al snel een glimlach op je gezicht. Wie nooit veel uitstaans met de films van Woody Allen heeft gehad zal ook met 'Vicky Cristina Barcelona' geen fan worden, maar wie net als mij wel de fun inziet van een zomers romantisch avontuurtje met drie knappe deernes en een sympathieke playboy zal zich hier geen buil aan vallen. 'Vicky Cristina Barcelona' is een leuke komedie geworden die trots in Allens oeuvre mag plaatsnemen.

3 sterren op 4

Trailer


Last edited by Maniac; 05-11-2008 at 16:41.
Maniac is online now   Reply With Quote
Reply

  Shrimp Refuge Forums > Amusement > Film & TV

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT +1. The time now is 16:09.


Powered by vBulletin® Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.