Go Back   Shrimp Refuge Forums > Amusement > Film & TV

Reply
 
Thread Tools
Old 07-12-2008, 22:31   #1   link
Maniac
Filmnerd
 
Maniac's Avatar
 
Location: Filmland
Post Cinema: 'RocknRolla'

In Londen is Lenny Cole (Tom Wilkinson) de man die je moet hebben als het gaat om bouwvergunningen. Cole, een gangster van de oude stempel, en zijn rechterhand Archer (Mark Strong), hebben overal hun mannetjes en hebben de ambtenaren in hun zak zitten. Wanneer de steenrijke Russische zakenman Uri (Karel Roden) in zee gaat met Lenny en hem zijn geluksschilderij leent, is dit het begin van ingewikkelde intrige waarin een boekhoudster (Thandie Newton), enkele gangsters (Gerard Burler, Idris Elba en Tom Hardy) en een aan drugs verslaafde rocker (Toby Kebbell) een cruciale rol spelen.

10 jaar geleden: Guy Ritchie, een beloftevolle Engelse regisseur, maakt 'Lock, stock and two smoking barrels' en bevestigt met 'Snatch'. Pers en publiek zijn enthousiast. Dit is een van de grote, nieuwe Britse filmtalenten. Maar dan komt een huwelijk met Madonna waar de paparazzi elke week de boekjes mee vullen en een reeks flops. Zowel op artistiek als privévlak gaat het snel bergaf voor Ritchie. Maar zie: onze Guy is nog mar vers af van de la Ciccone of hij hervindt zowaar een stuk van zijn oude vorm. 'RocknRolla' is niet zo goed als Ritchies voornoemde films, maar het is zeker een stap in de goede richting. De Ritchietouch is ontegensprekelijk aanwezig, de gangster spreken weer heerlijk plat Londens en de plot is zo ingewikkeld dat de film zich moeilijk op een A4 laat samenvatten.

Nu, voor de plot moet je 'RocknRolla' niet speciaal gaan bekijken. Net als in eerder werk draait 'RocknRolla' om een opeenvolging van toevalligheden waardoor een schare kleurrijke misdadigers in grote problemen raken. De films van Ritchie zijn altijd al een geval van stijl boven inhoud geweest, en 'RocknRolla' vormt daar geen uitzondering op. Maar wat een stijl! Zwierig en vol humor, maar zonder de koppijnverwekkende editing van pakweg Tony Scott. Bij Ritchie ziet alles er ook hip en opwindend uit maar kan je tenminste nog volgen wat er aan het gebeuren is. De regie is overzichtelijk genoeg zodat je je niet verloren voelt binnen het kluwen van intriges en plotwendingen want toegegeven, soms is het niet eenvoudig om uit te maken wie wie aan het oplichten is. Visueel komt 'RocknRolla' sterk uit de verf.

Binnen de cast vallen vooral Tom Wilkinson op, die met zijn zwarte zonnebril een geweldige smeerlap van een gangster neerzet, en Thandie Newton als ijskoude femme fatale. De misdadigers gaan weer door het leven met grappige namen als One Two, Cookie, Mumbles en Handsome Bob. De hoofdpersonages zijn allemaal uiteraard stereotiepen, wat de pret alleen maar vergroot. En 'RocknRolla' doet zijn naam alle eer aan want de vibe van de prent is absoluut rock 'n roll en de soundtrack is een geniale opeenstapeling van vette nummers. Dat maakt van 'RocknRolla' een bijzonder entertainende prent, en het bewijs dat er nog flink wat leven in Guy Ritchie zit. Uiteraard kan je stellen dat Ritchie nogmaals dezelfde film heeft gemaakt, maar zolang het zo'n vrijblijvend en leutig entertainment is als hier, hoor je mij niet klagen. Tof filmpje!

2.5 sterren op 4

Trailer

Maniac is offline   Reply With Quote
Old 08-12-2008, 08:28   #2   link
Cit
College dropout
 
Cit's Avatar
 
Location: Leuven
Send a message via MSN to Cit
2.5 maar

Ik had toch minstens een 3 verwacht.
__________________
Cit happens
Cit is offline   Reply With Quote
Old 08-12-2008, 08:34   #3   link
Maniac
Filmnerd
 
Maniac's Avatar
 
Location: Filmland
2.5 zoals in: geinig filmpje, niets meer, niets minder.
Maniac is offline   Reply With Quote
Old 08-12-2008, 08:34   #4   link
Maniac
Filmnerd
 
Maniac's Avatar
 
Location: Filmland
Quote:
Originally Posted by Maniac View Post
2.5 zoals in: geinig filmpje, niets meer, niets minder.
2.5 = goed.
Maniac is offline   Reply With Quote
Reply

  Shrimp Refuge Forums > Amusement > Film & TV

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT +1. The time now is 18:11.


Powered by vBulletin® Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.