Go Back   Shrimp Refuge Forums > Amusement > Film & TV

Reply
 
Thread Tools
Old 22-11-2011, 15:14   #1   link
Maniac
Filmnerd
 
Maniac's Avatar
 
Location: Filmland
Post Cinema: 'The conspirator'

Na de moord op president Lincoln worden zeven mannen en één vrouw gearresteerd om terecht te staan voor een geïmproviseerd militair tribunaal. Tegen zijn zin wordt de jonge Frederick Aiken (James McAvoy) aangewezen om de verdedigin van de vrouw, Mary Surrat (Robin Wright), op zich te nemen. Wanneer Aiken vaststelt dat het proces op een schijnvertoning uitdraait en tegen alle idealen indruist waar hij in secessieoorlog voor heeft gevochten, bijt hij zich in de zaak vast.

Dat Abraham Lincoln door de acteur John Wilkes Booth werd vermoord is algemeen geweten. Met 'The conspirator' zoomt Robert Redford echter op een veel minder bekend stukje geschiedenis in dat zich in de nasleep van deze presidentiële aanslag afspeelde. Wie Robert Redford een beetje kent weet dat zijn films vaak een politieke, geëngageerde inslag hebben. Politieke thrillers als 'All the presidents men' en 'Three days of the condor' behoren tot de meest bekende stukken uit zijn loopbaan als acteur, en met 'The conspirator' levert hij na 'Lions for lambs' ook als regisseur opnieuw een politiek geladen werkstuk af. Je kan voor of tegen de linkse invalshoek van Redford zijn, maar hij durft een standpunt innemen. Zijn films gaan tenminste over iets. Dat Redford inmiddels de zo'n status heet bereikt dat hij zich zonder al te veel tegenkanting op gelijk welk onafhankelijk project kan storten, komt zijn cinema alleen maar ten goede.

Alleen al daarom behoort Redford tot het selecte clubje van mijn all time filmhelden. Maar uiteraard is de man ook een begaafd regisseur, die zeer degelijke, klassieke films draait. 'The conspirator' is daar opnieuw een goed voorbeeld van. 'The conspirator' is een kleine, bijna ouderwetse film die het moet hebben van een traditionele mise-en-scène, een standvaste beeldvoering, statige shots en knappe vertolkingen. De reconstructie van de Verenigde Staten in de nadagen van de burgeroorlog is overtuigend, en de aandacht die aan decors en kostumering is besteed helpen om je mee in de schoenen van Frederick Aiken te plaatsen. Dit is eindelijk ook nog eens een film die rustig zijn tijd neemt om zijn verhaal te vertellen. Wie razendsnelle fastfoodcinema gewoon is zal even slikken, maar wie houdt van een goed verteld historisch gestoffeerd relaas is hier aan het juiste adres.

Over de vele parallellen die er vallen te trekken tussen het schijnproces van Mary Surrat en de recente terrorismezaken, clandestiene tribunalen en geheime gevangenissen ga ik niet uitwijden. Ieder moet voor zichzelf maar uitmaken of de geschiedenis zich blijft herhalen. Maar op de oerdegelijke kwaliteit van dit traditionele historische drama valt bitter weinig af te dingen. op zijn 75ste hoeven we van Robert Redford duidelijk geen al te hippe dingen meer te verwachten, maar eigenlijk ben ik best wel blij dat er ook nog films als 'The conspirator' de multiplexen halen. Geen prent die de grote massa zal lokken, maar wie zich ook maar een beetje in (Amerikaanse) geschiedenis, mensenrechten of gewoon de betere klassieke film interesseert, zal zijn hartje aan 'The conspirator' kunnen ophalen.

3 sterren op 4

Trailer


Last edited by Maniac; 23-11-2011 at 10:20.
Maniac is offline   Reply With Quote
Reply

  Shrimp Refuge Forums > Amusement > Film & TV

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT +1. The time now is 07:35.


Powered by vBulletin® Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.