Go Back   Shrimp Refuge Forums > Amusement > Film & TV

Reply
 
Thread Tools
Old 15-03-2012, 14:11   #1   link
Maniac
Filmnerd
 
Maniac's Avatar
 
Location: Filmland
Post Cinema: 'Cloclo'

Claude François (Jérémie Renier) groeit op in Egypte. Zijn vader ziet Claude in zijn voetsporen treden bij de nationale Franse compagnie die het verkeer op het Suezkanaal uitbaat. Wanneer er onlusten in Egypte uitbreken moet het gezien François naar Frankrijk terugkeren. Tegen de wil van zijn vader in, die definitef met hem breekt, stapt Claude in de showbiz. Hij zal uitgroeien tot een van frankrijks populairste zangers, bekend om zijn perfectionisme en controledrang.

Frankrijk eert zijn overleden helden. Met 'Cloclo' is de langverwachte verfilming van één van frankrijks meest geliefde artiesten gearriveerd. Ook bijna 35 jaar na zijn overlijden blijven de nummers van Claude François waanzinnig populair bij onze zuiderburen. En geef toe: iedereen heeft wel eens zitten meezingen met een van 's mans vele hits. In zijn muziek leeft François tot op de dag van vandaag nog altijd voort.

Vaststelling: belgen liggen goed in de markt als het aankomt op het vertolken van lichtjes foute iconen. Na Benoît Poelvoorde als Cloclo-imitator in 'Podium' is het nu de beurt aan Jérémie Renier om blonde muzikale halfgod gestalte te geven. De vertolking van Renier is echter van een heel andere orde dan deze Poelvoorde, die veeleer de kitsch opzocht. Naast de griezelige fysieke gelijkenis tussen de acteur en de echte François willen Renier en regisseur Florent-Emilio Siri een beeld geven op de echte man achter de ster. Een beeld dat niet altijd fraai is: François kon een serieuze klootzak zijn, een manische perfectionist en controlefreak die weinig tegenspraak duldde en zijn omgeving volledig naar zichzelf modelleerde. Een tragische figuur ook, met een minderwaardigheids- en vadercomplex dat hij nooit van zich af kon schudden. En een echte superster waarvoor de groupies zich in rijen aanboden.

Jérémie Renier zet een ronduit geweldige vertolking neer in de titelrol, en ook de beeldregie van Florent-Emilio Siri dwingt respect af. Visueel is 'Cloclo' een gepolijste, overtuigende affaire. Heel de film roept de sfeer van de jaren '60 en '70 op, maar teert niet op misplaatste nostalgie. De muzikale fragmenten roepen herinneringen op aan de muziekclips van destijds, en de liedjes van François zelf worden mooi geïntegreerd in het verhaal. Waar de makers bijzonder goed in zijn geslaagd is het koppelen van de teksten van de nummers van François aan de gebeurtenissen in zijn leven. Hierdoor winnen de nummers aan betekenis. Zo krijgt een toch wel foute discoschijf als 'Alexandrie Alexandra' na het bekijken van deze film een geheel nieuwe betekenislaag. Ook het genie van François de muzikant en zakenman om nieuwe trends als eerste op te pikken komen uitvoerig aan bod, en deden mijn bewondering voor de artiest toch wel toenemen.

'Cloclo' volgt het traditionele stramien van de biopic en handelt de verschillende gebeurtenissen die het leven van François hebben gekenmerkt netjes af. Ondanks een speelduur van tweeëneenhalf uur voel je toch dat er soms nog meer te vertellen was. Zo las ik onlangs een interessant artikel waaruit bleek dat Cloclo ooit een erotisch magazine uit de grond wou stampen, maar daarover is in de film maar weinig terug te vinden. De verrassende vaststelling is dat er over Claude François veel meer interessants te zeggen valt dan zijn nummers laten vermoeden.

Het spreekt voor de makers dat ze hun subject niet op een voetstuk hebben willen plaatsen, en ook de donkere kanten van zijn persoonlijkheid uitgebreid belichten. Belangrijker nog, de film is niet het kitschspektakel geworden dat 'Podium' al was, maar wil een waarheidsgetrouw beeld scheppen van de mens Claude François. De prima regie van Siri, het goede scenario en de onverslijtbare hits van Claude François zelf maken van 'Cloclo' een meer dan gedegen, genuanceerde biopic. Met als kers op de taart de prachtige vertolking van Renier, comme d'habitude.

3 sterren op 4Maniac is offline   Reply With Quote
Reply

  Shrimp Refuge Forums > Amusement > Film & TV

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT +1. The time now is 02:10.


Powered by vBulletin® Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.