Go Back   Shrimp Refuge Forums > Burgermannen > Hardware & Software

Reply
 
Thread Tools
Old 04-12-2019, 12:28   #1   link
Deff
!= Deffe
 
Pls fix my network set-up

In theorie zou deze vraag wel passen onder Potenza zijn hardware thread of onder de provider thread, maar het thread-landschap kan er maar deugd van hebben.

Situatie:
Ik heb momenteel een Telenet internetabonnement met bijhorende modem en Powerline adapter om de verdieping van wifi te voorzien. Ik heb mijn Pack al opgezegd en digibox binnen geleverd, dus ik gebruik nog enkel internet. Bedoeling is om over te schakelen naar Tadaam (heb al een modem in huis en ben er wel tevreden van), maar ik heb mijn bedenkingen bij de hardware. Die TADAAM modem heeft nl. maar beperkt wifi bereik en slechts 1 UTP poort.

Vraag 1: Kan ik die Powerline adapters ook (eenvoudig?) achter een andere modem hangen? Die dingen waren 'automagisch' geconfigureerd en wifi is nu overal ok, geen idee hoe ik daar zelfs maar kan op inloggen of hoe ik dat moet configureren zonder Telenet.

Vraag 2: Als ik volledig wil overschakelen naar TADAAM, welke hardware heb ik nodig? Vandaag hangt mijn smart TV met UTP rechtstreeks aan de Telenet modem, net zoals de Telenet Powerline, IKEA Tradfri hub (smart lights) een Playstation. 4 UTP poorten in gebruik dus. Verder gebruik ik Wifi wel doorheen het hele huis voor zaken zoals chrome casts en Sonos. Dus goede wifi coverage is essentieel. (ik woon in een oud huis waar elke muur uit volle stenen bestaat en elke vloer uit gewapende welfsels of potten met ijzeren staven door, rampzalig voor wifi coverage, vandaar de Powerline vandaag)


Omdat ik tegenwoordig nogal lui ben zou ik geneigd zijn om bij Telenet te blijven, ik heb nu hun snelste, onbeperkte internetabonnement gekregen aan een 'interne' promoprijs van 46 euro per maand. Bij TADAAM betaal ik 40 of 50 euro, maar dan heb ik wel nog TV (ik heb kinderen die af en toe Nickelodeon of Ketnet willen zien...), maar om Telenet te kunnen opzeggen ga ik wel in wat hardware mogen investeren vrees ik.
Deff is offline   Reply With Quote
Old 04-12-2019, 13:14   #2   link
Erik701
Senior Member
 
Erik701's Avatar
 
Location: Edit Value
Send a message via ICQ to Erik701 Send a message via MSN to Erik701 Send a message via Skype™ to Erik701
Ik ken TADAAM niet, maar:

Vraag 1: neen, ik dacht van niet.

Vraag 2: Hang achter je modem via UTP een switch of router van 8 poorten of meer. Dan heb je 7 poorten extra voor al je wired apparaten. Bijvoorbeeld:
https://www.coolblue.be/nl/product/3...-tl-sg108.html

Wifi kan je dan voorzien dmv een of meerdere access points, afhankelijk van de situatie. Ik kom met dit toestel toe in een nieuwbouwwoning (4 verdiepen + tuin):
https://www.coolblue.be/nl/product/7...QaAr8AEALw_wcB
Erik701 is offline   Reply With Quote
Old 04-12-2019, 13:32   #3   link
kar
Public servant
 
kar's Avatar
 
Location: Dendermonde
Quote:
Originally Posted by Erik701 View Post
Ik ken TADAAM niet, maar:


Wifi kan je dan voorzien dmv een of meerdere access points, afhankelijk van de situatie. Ik kom met dit toestel toe in een nieuwbouwwoning (4 verdiepen + tuin):
https://www.coolblue.be/nl/product/7...QaAr8AEALw_wcB
Dat hoeft zo duur niet te zijn: https://www.amazon.de/dp/B00V4BGE7C/ref=dp_cerb_1
kar is offline   Reply With Quote
Old 04-12-2019, 13:51   #4   link
Erik701
Senior Member
 
Erik701's Avatar
 
Location: Edit Value
Send a message via ICQ to Erik701 Send a message via MSN to Erik701 Send a message via Skype™ to Erik701
Een Ubiquiti zomaar even gelijkstellen aan een TP-Link, how dare you!
Erik701 is offline   Reply With Quote
Old 04-12-2019, 16:47   #5   link
kar
Public servant
 
kar's Avatar
 
Location: Dendermonde
Natuurlijk is dat niet hetzelfde, maar de doordeweekse gebruiker merkt dat niet.
kar is offline   Reply With Quote
Old 04-12-2019, 18:43   #6   link
Horla
Senior Member
 
Location: Wetteren
Zeker als gewone gebruiker en als hij nu tevreden is van een powerline en de telenetmodem
Horla is offline   Reply With Quote
Old 04-12-2019, 19:01   #7   link
kar
Public servant
 
kar's Avatar
 
Location: Dendermonde
Inderdaad, ten opzichte van een telenetmodem is die TP link al een step up.
kar is offline   Reply With Quote
Old 05-12-2019, 19:28   #8   link
Matthias
*snore*
 
Moh, merci, kar. Stond op het punt Ubiquiti's te kopen, maar dit is samen met een PoE-switch een wreed profijtige oplossing. En ik kan me niet voorstellen dat er echt een groot nut is om 5ghz te hebben? Straks bestellen!
Matthias is offline   Reply With Quote
Old 05-12-2019, 19:47   #9   link
A-star
Hardcore Father
 
A-star's Avatar
 
Location: Landen
Ik zat 2 jaar geleden in een soort gelijke situatie als jij.
Ik ben voor een complete ubiquity setup gegaan:
Router, switch, 2 ap's.
Heeft me toen rond de 550euro gekost.
Sindsdien wel geen enkele klacht meer gehad van familie leden over traag of slechte WiFi.
5ghz maakt wel een verschil uit, op de 2,4 ghz band zitten veel stoorzenders en is redelijk verzadigd,vooral in stedelijk gebied.

Sent from my Moto G (5) Plus using Tapatalk
A-star is offline   Reply With Quote
Old 05-12-2019, 21:19   #10   link
jelliuz
Senior Member
 
jelliuz's Avatar
 
Quote:
Originally Posted by A-star View Post
Sindsdien wel geen enkele klacht meer gehad van familie leden over traag of slechte WiFi.
Same, 2 jaar geleden een ubi router gehangen in huis ouders, nooit meer telefoontjes met "mijn internet marcheert niemeer, wa is er aant gebeuren???"
__________________
De emmer der vernedering is vol.
jelliuz is offline   Reply With Quote
Old 05-12-2019, 21:46   #11   link
A-star
Hardcore Father
 
A-star's Avatar
 
Location: Landen
Quote:
Originally Posted by jelliuz View Post
Same, 2 jaar geleden een ubi router gehangen in huis ouders, nooit meer telefoontjes met "mijn internet marcheert niemeer, wa is er aant gebeuren???"
Voila, t'is misschien iets duurder, maar het feit dat het werkt en blijft werken is ook wat waard.
Ik heb ook niet echt goesting om er veel tijd en energie in te steken zodat het blijft werken.
Ding moet stabiel en performant zijn.

Sent from my Moto G (5) Plus using Tapatalk
A-star is offline   Reply With Quote
Old 05-12-2019, 22:06   #12   link
Matthias
*snore*
 
Ok, maar heb nu 2 x TP-Link EAP 110, 1 x Linksys 8 pt. PoE-switch en TP-Link OC200 voor 200 EUR. Gaat mij niet zeggen dat die Ubiquity zot veel meer kan voor die 300 EUR meer.
Matthias is offline   Reply With Quote
Old 05-12-2019, 22:30   #13   link
Blade
Petrolkop
 
Blade's Avatar
 
Location: Deimos Lab
In deze tijd wireless gear kopen dat geen 5ghz kopen is toch niet verstandig.

Tenzij ge op een boerderij op den boerenbuiten woont misschien.
Blade is offline   Reply With Quote
Old 05-12-2019, 22:33   #14   link
kar
Public servant
 
kar's Avatar
 
Location: Dendermonde
Ik heb zelf de vorige versie van die TP-link hangen in de tuin op 2.4 Ghz. Natuurlijk, in de tuin ben ik niet aan het gamen of aan het streamen. Het hangt er wat van af wat je wil doen op die wifi natuurlijk. Wil je wel 5 Ghz dan is er ook altijd deze: https://www.amazon.de/dp/B01LLAK1UG/ref=emc_b_5_i
kar is offline   Reply With Quote
Old 06-12-2019, 01:46   #15   link
Matthias
*snore*
 
Quote:
Originally Posted by Blade View Post
In deze tijd wireless gear kopen dat geen 5ghz kopen is toch niet verstandig.

Tenzij ge op een boerderij op den boerenbuiten woont misschien.
Of in een halve kooi van Faraday, bleed. In gans mijn woonst is er maar één andere netwerk discoverable: dat van de directe buren. Lijkt me dan toch niet zo onredelijk?
Matthias is offline   Reply With Quote
Old 06-12-2019, 06:37   #16   link
Erik701
Senior Member
 
Erik701's Avatar
 
Location: Edit Value
Send a message via ICQ to Erik701 Send a message via MSN to Erik701 Send a message via Skype™ to Erik701
Quote:
Originally Posted by Matthias View Post
dat van de directe buren.
hebben die Ubiquiti hangen?
Erik701 is offline   Reply With Quote
Old 06-12-2019, 09:03   #17   link
Potenza
De Verschrikkelijke
 
Potenza's Avatar
 
Location: Calmpthout
Oei, ik heb gewoon onze Telenet WiFi zonder klachten.
__________________
Punt.
Potenza is offline   Reply With Quote
Old 06-12-2019, 16:57   #18   link
Deff
!= Deffe
 
Mijn voornaamste drijfveer was eigenlijk besparen op mijn ISP factuur, en dat is nu wel gelukt bij Telenet ook, dankzij het opzeggen van TV en het retentieaanbod op internet.

Als ik eerlijk ben ben ik nu ook niet echt tevreden van de Wifi, het netwerk is nog vaak onbetrouwbaar, maar ik heb (mesh)wifi eigenlijk nog nooit echt perfect weten werken, ongeacht welke infrastructuur ik heb gebruikt, dus ben ook sceptisch om daar nog veel extra geld aan te hangen.

Zijn hier mensen met first hand ervaring met van die mesh netwerken thuis die echt volledig tevreden zijn over netwerk betrouwbaarheid en snelheid?
Deff is offline   Reply With Quote
Old 06-12-2019, 21:14   #19   link
kar
Public servant
 
kar's Avatar
 
Location: Dendermonde
Mesh netwerk als in automatisch overschakelen van de ene AC naar de andere? Want dat heb ik met de gewone telenet router in combinatie met die TP link nu ook altijd wel al gehad.
kar is offline   Reply With Quote
Old Today, 09:23   #20   link
Matthias
*snore*
 
Ha, kak, set-up werkt als een droom, maar de APs willen geen POE van de switch aanvaarden (de controller wel), wordt dan toch nog gesukkel. Wil nu niet aan ieder AP met een injector werken.
Matthias is offline   Reply With Quote
Reply

  Shrimp Refuge Forums > Burgermannen > Hardware & Software

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT +1. The time now is 18:01.


Powered by vBulletin® Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.