Go Back   Shrimp Refuge Forums > Shrimp Town > Shrimp Town

Reply
 
Thread Tools
Old 11-02-2015, 13:48   #21   link
Sepulfly
Tleger waser
 
Sepulfly's Avatar
 
Location: Южный Антверпен
Plug je die kabel dan gewoon in de PLC? Anders zie ik niet meteen in waarom je niet gewoon voor een multikabel zou gaan. En als het grote afstanden voor sensoren zijn door kabelgoten met zware stromen, psies ook wel shielded.
__________________
Life’s journey is not to arrive at the grave safely in a well preserved body, but rather to skid in sideways, totally worn out, shouting ‘Holy shit…what a ride!’
~Hunter S. Thompson
Do not go gentle into that good night,
Old age should burn and rave at close of day;
Rage, rage against the dying of the light.
Sepulfly is offline   Reply With Quote
Old 11-02-2015, 14:02   #22   link
Erik701
Senior Member
 
Erik701's Avatar
 
Location: Edit Value
Send a message via ICQ to Erik701 Send a message via MSN to Erik701 Send a message via Skype™ to Erik701
Die kabel plug je inderdaad in in de PLC, hoewel ik er nog rijgklemmen voor montage op een DIN rail in de electricitetskast tussen ga zetten. Heb voor CAT6 UTP gekozen omdat ik daarvan enkele honderden meters in preflex voor een prikje kon kopen, maar SVV was inderdaad iets beter geweest dankzij de dikkere kabelsectie. Maar gezien de lage spanning en stromen voor de sensoren en beperkte afstanden (wie legt er nu 50 meter tussen schakelaar en kast in een gewoon woonhuis?) voldoet UTP normaal ook wel.
Erik701 is offline   Reply With Quote
Old 11-02-2015, 16:06   #23   link
Sepulfly
Tleger waser
 
Sepulfly's Avatar
 
Location: Южный Антверпен
Hoe veel kabels kan je dan in die plc pluggen?

En de bekabeling van de keuken durft al wel eens fel te zijn, tis ermee.
__________________
Life’s journey is not to arrive at the grave safely in a well preserved body, but rather to skid in sideways, totally worn out, shouting ‘Holy shit…what a ride!’
~Hunter S. Thompson
Do not go gentle into that good night,
Old age should burn and rave at close of day;
Rage, rage against the dying of the light.
Sepulfly is offline   Reply With Quote
Old 11-02-2015, 16:14   #24   link
Erik701
Senior Member
 
Erik701's Avatar
 
Location: Edit Value
Send a message via ICQ to Erik701 Send a message via MSN to Erik701 Send a message via Skype™ to Erik701
Fel te zijn? Je zou je keukenapparaten door die PLC kunnen voeden, maar daarvoor gebruik je dan uiteraard geen UTP, maar gewone VOB. De relay extension kan tot 16A per poort schakelen. UTP wordt enkel gebruik voor de laagspannings signalisatie.

Hoeveel je kan inpluggen hangt van de module af. In de miniserver, waar ook de intelligentie zit, heb je het volgende:
- 8 digitale inputs (schakelaars, drukknoppen, ... bvb)
- 8 digitale outputs 5A (verlichting bvb)
- 4 analoge inputs 10V (sensoren bvb)
- 4 analoge inputs 10V (ventielen voor vloerverwarming bvb)

Een gewone extension geeft je het zelfde, alleen 4 extra digitale inputs. Daarnaast heb ik nog relay extensions besteld (14 digitale outputs tot 16A) en dimmer modules.
Erik701 is offline   Reply With Quote
Old 11-02-2015, 16:23   #25   link
lapino
Senior Member
 
lapino's Avatar
 
Location: Oudenaarde
Ik heb anders ook een schitterend domotica systeem, specifiek gericht op gebruiksgemak. De mogelijkheden zijn: licht uit, licht aan, licht dimmen. Echt de max.
__________________
Gaming Rig: Fractal R5, Intel Core i5-6600K| Asus Hero VIII Z170 | 16gb DDR4 ram | EVGA GTX1080 FTW | Samsung 256gb 850 SSD + Crucial 500gb MX100 SSD| Dell u2713H
Consoles: PS4, PS Vita (nick: LapinoBEL)


When I die, I want to die like my grandfather, who died peacefully in his sleep. Not screaming like all the passengers in his car.
lapino is offline   Reply With Quote
Old 11-02-2015, 16:28   #26   link
Sepulfly
Tleger waser
 
Sepulfly's Avatar
 
Location: Южный Антверпен
Dus die kabels hebben geen plug, gewoon de aparte draadjes in de plc moffelen. Denk ik dan. Ermee dat ik het vreemd vond om UTP te gebruiken ipv gewone multikabel, omdat de eenvoud van een plug mijns inziens het enige voordeel is. Als je er natuurlijk goedkoop kan krijgen, is dat een andere zaak.

Eneuh, jaja. Maar als je een modern zwaar ovengeval op driefasen hebt, en je bekabeling daarvan loopt door dezelfde goot als die van je sensoren ed. dan zou je wel eens funky toestanden kunnen krijgen als dat niet allemaal netjes is afgeschermd, is wat ik bedoel. Maar pasop, ik spreek vanuit een industrieel standpunt waar alles beetje zwaarder en zotter is, niet 100% zeker of je in domotica ooit nood hebt aan deftige afscherming. het zou beslist kunnen van niet.
__________________
Life’s journey is not to arrive at the grave safely in a well preserved body, but rather to skid in sideways, totally worn out, shouting ‘Holy shit…what a ride!’
~Hunter S. Thompson
Do not go gentle into that good night,
Old age should burn and rave at close of day;
Rage, rage against the dying of the light.

Last edited by Sepulfly; 11-02-2015 at 16:39.
Sepulfly is offline   Reply With Quote
Old 11-02-2015, 17:58   #27   link
Zwoep
]as]ecole wannabe
 
Zwoep's Avatar
 
Lapino die komt wijzen op nodeloze aankopen. Zotjes.
Zwoep is offline   Reply With Quote
Old 11-02-2015, 17:59   #28   link
Teus
key forum member
 
Teus's Avatar
 
Location: chaos sanctuary
Quote:
Originally Posted by lapino View Post
Ik heb anders ook een schitterend domotica systeem, specifiek gericht op gebruiksgemak. De mogelijkheden zijn: licht uit, licht aan, licht dimmen. Echt de max.
cool!
zijn familie en collegas onder de indruk?
__________________
There is much killing to be done.
Teus is offline   Reply With Quote
Old 11-02-2015, 18:54   #29   link
Erik701
Senior Member
 
Erik701's Avatar
 
Location: Edit Value
Send a message via ICQ to Erik701 Send a message via MSN to Erik701 Send a message via Skype™ to Erik701
Quote:
Originally Posted by Sepulfly View Post
Dus die kabels hebben geen plug, gewoon de aparte draadjes in de plc moffelen. Denk ik dan. Ermee dat ik het vreemd vond om UTP te gebruiken ipv gewone multikabel, omdat de eenvoud van een plug mijns inziens het enige voordeel is. Als je er natuurlijk goedkoop kan krijgen, is dat een andere zaak.

Eneuh, jaja. Maar als je een modern zwaar ovengeval op driefasen hebt, en je bekabeling daarvan loopt door dezelfde goot als die van je sensoren ed. dan zou je wel eens funky toestanden kunnen krijgen als dat niet allemaal netjes is afgeschermd, is wat ik bedoel. Maar pasop, ik spreek vanuit een industrieel standpunt waar alles beetje zwaarder en zotter is, niet 100% zeker of je in domotica ooit nood hebt aan deftige afscherming. het zou beslist kunnen van niet.
Ik snap je punt, maar in een nieuwbouw lopen de kabels niet in een goot, maar volgen ze meestal de kortste weg tussen het eindpunt en de schakelkast. Er zijn wel kabelbundels, maar dan nog zit elke UTP of 5G6 (voor de oven bvb) in zijn eigen preflex buis, deels om interferentie te vermijden.

Utp is normaal 0,25mm2, waar dat Svv 0,5mm2 is. Zoveel verschil is dat niet om in een klem te vijzen eigenlijk. Ik werk trouwens met klemmen waar de utp de kast binnenkomt, van daaruit gaat het over naar 1,5mm2 naar de PLC. Warschijnlijk overkill, maar het zorgt voor een propere kast, en flexibiliteit om later te switchen. En een propere kast is een veilig kast!
Erik701 is offline   Reply With Quote
Old 11-02-2015, 18:55   #30   link
CSM
Kaat 4 lyfe
 
CSM's Avatar
 
Quote:
Originally Posted by Erik701 View Post
Loxone is inderdaad een soort PLC, specifiek ontwikkeld voor domotica toepassing. Programmatie gebeurt via een eigen stuk software, waarmee je visueel alles aan elkaar kan hangen, super simpel eigenlijk. Natuurlijk kan je ook in hardcore mode alles zelf schrijven, maar dat is (voorlopig althans) mijn bedoeling niet.

Heel je huis volsteken met dure kabels is zwaar overdreven. Ok, er steken meer kabels dan in een klassieke installatie, maar veel moderne huizen werken tegenwoordig ook met teleruptoren ipv klassiek geschakelde lichtpunten, dan heb je net evenveel bekabeling nodig. Ik heb trouwens gekozen voor UTP bekabeling, dus die zijn niet eens duur. Ook dure bedieningspanelen en interfaces ontbreken, voorlopig heb ik enkel gewone standaard Niko drukknoppen, die zelfs goedkoper zijn als de klassieke tuimelschakelaars. Verder zijn er geen interfaces, hoewel je via laptop/tablet/smartphone ook alles kan bedienen, maar dat is zeker geen must. Wel voorzie ik elke ruimte van een extra temperatuurssensor (2 eur / stuk, wordt in de lichtknop verwerkt), en bewegingsmelders in doorgangsruimten. De meerkost t.o.v. een installatie met teleruptoren is beperkt, want teleruptoren zijn ook niet zo goedkoop. Extra kost is voornamelijk de Loxone zelf + een extra kast om deze in te installeren, en wat extra sensoren. Maar gezien Loxone een open systeem is kan je die cheap vinden.

Wat plan ik er zoal mee te doen:
- licht schakelen en dimmen
- alles aan of alles uit knopt aan achterdeur voordeur / achterdeur / bed / ... Niet alleen voor lichtpunten, maar ook voor gebruikerstoestellen zoals printers, koffiezet, tv, ... die niet moeten bollen als je niet thuis bent (uiteraard in te stellen wat je mee uitschakelt en wat niet)
- bewegingssensoren in doorgangsruimten (trap, gang, bergruimtes, ...)
- sfeerknoppen: tv kijken is spots gedimd, grote verlichting uit, koken = alle spots keuken aan

Iets meer 'advanced':
- bewegingsmelders worden tijdens afwezigheid alarmmelders: ontvangen van mail / sms indien er beweging is bijvoorbeeld
- deurbel wordt gemute wanneer de kleine slaapt. Indien er toch iemand belt kunnen bijvoorbeeld de lichten knipperen
- gezien ik de temperatuur in elke ruimte weet, kan ik desbetreffende kring van vloerverwarming in die kamer ook sturen
- sms indien bijvoorbeeld een uur na zonsondergang de garage poort nog niet dicht/op slot is
- sms (evt met foto) indien er aangebeld wordt bij afwezigheid
- rookmelders worden ook gekoppeld, dus sms indien er een melder afgaat
- lichten op bewegingsmelders na bepaald uur enkel gedimd aansturen, zodat je nooit verblind wordt als je snachts naar toilet gaat
- knop 'bad' of 'douche' waardoor de handdoekverwarmer aan schakelt om de ruimte extra te verwarmen, zonder dat je naar de badkamer moet lopen
- automatisch schakelen van de airco / ventilatie / ... afhankelijk van temperatuur / vochtigheid / ... in woning of buiten
- aansturen van binnenverlichting bij lange afwezigheid (vakantie)

Ik heb alle gangbare systemen (Niko, Qbus, Velbus, Loxone, KNX, ...) vergeleken, en de keuze voor Loxone was voor mij redelijk eenvoudig:
- Open standaard, dus niet beperkt tot een single vendor. Groot voordeel, Niko bvb heeft zijn protocol gewijzigd waarmee oude installaties niet met nieuwe apparatuur te bedienen zijn en vice versa
- Eenvoudige configuratie via meegeleverde gratis software (itt KNX, waarvoor je 900 eur betaalt voor een software license ...)
- Ster systeem van kablreing, geen bus. Indien over pakweg 20 jaar Loxone niet meer bestaat of ik wi iets anders, kan de bestaande bekabeling gewoon worden hergebruikt voor iets anders. Ook bij kabelbreuk / beschadiging schakelaar of device enkel probleem bij desbetreffende kabel / toestel, ipv heel de installatie. Ook type van kabel is niet belangrijk. UTP, SVV, VOB, ... maakt allemaal niet uit.
- Standaard ondersteuning voor 1Wire componenten zoals temperatuursensoren, drukmeters, ...
- Ingebouwde relais (tot 16A, itt 5A voor Qbus bvb)
- Standaard dimmers (voor elk gangbaar type verlichting, ook LED, niet enkel halogeen bvb)
- Perfect mogelijk om zelf te installeren

Vooral de openheid en community er rond sprak mij wel aan.
CSM is offline   Reply With Quote
Old 11-02-2015, 20:08   #31   link
Sepulfly
Tleger waser
 
Sepulfly's Avatar
 
Location: Южный Антверпен
Quote:
Originally Posted by Erik701 View Post
Ik snap je punt, maar in een nieuwbouw lopen de kabels niet in een goot, maar volgen ze meestal de kortste weg tussen het eindpunt en de schakelkast. Er zijn wel kabelbundels, maar dan nog zit elke UTP of 5G6 (voor de oven bvb) in zijn eigen preflex buis, deels om interferentie te vermijden.
Ah. Roger that.

Quote:
Originally Posted by Erik701 View Post
Utp is normaal 0,25mm2, waar dat Svv 0,5mm2 is. Zoveel verschil is dat niet om in een klem te vijzen eigenlijk. Ik werk trouwens met klemmen waar de utp de kast binnenkomt, van daaruit gaat het over naar 1,5mm2 naar de PLC. Warschijnlijk overkill, maar het zorgt voor een propere kast, en flexibiliteit om later te switchen. En een propere kast is een veilig kast!
Dat je klemmen zet is niet echt overkill, verre van zelfs. Dat je na een klem van draaddiameter wisselt is al wat vreemder. =)
__________________
Life’s journey is not to arrive at the grave safely in a well preserved body, but rather to skid in sideways, totally worn out, shouting ‘Holy shit…what a ride!’
~Hunter S. Thompson
Do not go gentle into that good night,
Old age should burn and rave at close of day;
Rage, rage against the dying of the light.
Sepulfly is offline   Reply With Quote
Old 12-02-2015, 08:42   #32   link
Erik701
Senior Member
 
Erik701's Avatar
 
Location: Edit Value
Send a message via ICQ to Erik701 Send a message via MSN to Erik701 Send a message via Skype™ to Erik701
Het is inderdaad niet volgens de regels van de kunst, en in een echte electriciteitsinstallatie zou die daarvoor afgekeurd worden, maar gezien het allemaal AC laagspanning is maakt dat hier niet veel uit natuurlijk. 1,5mm2 werkt gewoon makkelijker dan 0,25mm2
Erik701 is offline   Reply With Quote
Old 12-02-2015, 10:17   #33   link
Jonah
Senior Member
 
Jonah's Avatar
 
Send a message via MSN to Jonah
Minder over kabels, meer over high tech oplossingen om niet verblind te raken als je 's nachts moet pissen, pls.
__________________
Ge kunt een mening niet echt bullshit noemen. Daarom noemt het ook een mening.
Jonah is offline   Reply With Quote
Old 12-02-2015, 10:34   #34   link
frenzal
awesome
 
frenzal's Avatar
 
Location: Antwerpen
glowsticks rondsmijten elke nacht voor het slapengaan
frenzal is offline   Reply With Quote
Old 12-02-2015, 11:27   #35   link
CyberMonkey
Senior Member
 
CyberMonkey's Avatar
 
nachtemmer
CyberMonkey is offline   Reply With Quote
Old 12-02-2015, 11:34   #36   link
kar
Public servant
 
kar's Avatar
 
Location: Dendermonde
Bedpan
kar is offline   Reply With Quote
Old 12-02-2015, 11:45   #37   link
ran
Senior Member
 
ran's Avatar
 
Location: Antares
Gewoon het licht niet aansteken - kunt in uw eigen huis toch wel de weg in het donker vinden zeker.
__________________
It's extraordinary how we go through life with eyes half shut, with dull ears, with dormant thoughts. Perhaps it's just as well; and it may be that it is this very dullness that makes life to the incalculable majority so supportable and so welcome. Nevertheless, there can be but few of us who had never known one of these rare moments of awakening when we see, hear, understand ever so much — everything — in a flash — before we fall back again into our agreeable somnolence.
ran is offline   Reply With Quote
Old 12-02-2015, 11:48   #38   link
ran
Senior Member
 
ran's Avatar
 
Location: Antares
En ik vraag me nog steeds af hoe veilig het allemaal is om heel uw huis met een netwerk te verbinden.

Ga er persoonlijk toch eerder van uit dat niets digitaals echt veilig is.

Moet je die security zelf regelen, en dus heel goed weten waarmee je bezig bent? Of zit dat bij die paketten? In het laatste geval: lol.
__________________
It's extraordinary how we go through life with eyes half shut, with dull ears, with dormant thoughts. Perhaps it's just as well; and it may be that it is this very dullness that makes life to the incalculable majority so supportable and so welcome. Nevertheless, there can be but few of us who had never known one of these rare moments of awakening when we see, hear, understand ever so much — everything — in a flash — before we fall back again into our agreeable somnolence.
ran is offline   Reply With Quote
Old 12-02-2015, 12:04   #39   link
Erik701
Senior Member
 
Erik701's Avatar
 
Location: Edit Value
Send a message via ICQ to Erik701 Send a message via MSN to Erik701 Send a message via Skype™ to Erik701
Je moet niets met het netwerk verbinden. Signalen lopen over UTP, een type kabel dat ook gebruikt wordt voor het netwerk, maar daarom zit dat niet op het netwerk he.

De PLC heeft een LAN poort, die je kan gebruiken om de configuratie te uploaden, maar je kan die net zo goed via een SD kaartje er op zetten. Internetverbinding vanaf die PLC is wel nodig om mails te kunnen versturen bijvoorbeeld, maar er is niemand die je verplicht dat te gebruiken. Je moet, indien je het toestel aan het internet hangt, de security inderdaad zelf regelen.
Erik701 is offline   Reply With Quote
Old 12-02-2015, 12:17   #40   link
ibaun
dr. Nuclear Scientist
 
ibaun's Avatar
 
Location: Maarkedal
Ben toch ook niet gewonnen voor die domotica systemen. Heb bij renovatie alle elektriciteit opnieuw gelegd en ben daarbij overgestapt van het klassieke systeem (lampen in serie met schakelaar) naar teleruptoren systeem (schakelaars switchen relais in schakelkast).

Ik zou niet weten waar ik ooit automatisatie voor nodig kan hebben.
ibaun is offline   Reply With Quote
Reply

  Shrimp Refuge Forums > Shrimp Town > Shrimp Town

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT +1. The time now is 19:01.


Powered by vBulletin® Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.