Go Back   Shrimp Refuge Forums > Shrimp Town > Shrimp Town

Reply
 
Thread Tools
Old 01-03-2016, 13:42   #41   link
Teus
key forum member
 
Teus's Avatar
 
Location: chaos sanctuary
iets parallel op de noodstop zetten is juridische zelfmoord
__________________
There is much killing to be done.
Teus is offline   Reply With Quote
Old 01-03-2016, 14:12   #42   link
beki
Senior Member
 
Dat hangt er van af welke noodstop knoppen je hebt h.
Als uw knoppen normally open zijn, dan moogt ge 100 dingen parallel zetten, van zodra er 1 dicht gaat is de kring gesloten, en treed er een noodstop in werking.

Als uw knoppen echter normally closed zijn dan moet je in serie werken.
(Als ik toch goed redeneer)

Nu zit ik de fase dat ik hardware ontwerp (zit al veel te lang in de fase 'welke componenten gebruik ik')
Ik heb nu nog niet echt machines waarmee ik kan testen. Buiten een kolomboor ofzo. Maar als ik een relais kan aansturen kan ik nog alle kanten uit me de noodstop.

edit: ff gegoogeld, noodstoppen zijn meestal normally closed dus seriewerk.
beki is offline   Reply With Quote
Old 01-03-2016, 14:14   #43   link
TheLegacy
Boris
 
TheLegacy's Avatar
 
Location: Homegym
Quote:
Originally Posted by beki View Post
Dat hangt er van af welke noodstop knoppen je hebt h.
Als uw knoppen normally open zijn, dan moogt ge 100 dingen parallel zetten, van zodra er 1 dicht gaat is de kring gesloten, en treed er een noodstop in werking.

Als uw knoppen echter normally closed zijn dan moet je in serie werken.
(Als ik toch goed redeneer)

Nu zit ik de fase dat ik hardware ontwerp (zit al veel te lang in de fase 'welke componenten gebruik ik')
Ik heb nu nog niet echt machines waarmee ik kan testen. Buiten een kolomboor ofzo. Maar als ik een relais kan aansturen kan ik nog alle kanten uit me de noodstop.

edit: ff gegoogeld, noodstoppen zijn meestal normally closed dus seriewerk.
Normally open = tweepolig?
__________________
Shrimprefuge.be, where we meet again - tomatensup - The Legacy
TheLegacy is offline   Reply With Quote
Old 01-03-2016, 14:42   #44   link
beki
Senior Member
 
Normally Open betekent dat als je de knop niet indrukt de kring open is
Normally Closed -> niet ingedrukt -> kring gesloten
beki is offline   Reply With Quote
Old 01-03-2016, 14:47   #45   link
beki
Senior Member
 
Quote:
Originally Posted by Teus View Post
raspi zou ik niet hangen op 20 machines.
kijk naar iets als netduino en koop goedkope chinese bordjes. gebruik dan een raspi als centrale server.

netduino kost al gauw 80€ met wifi op..

Ben nu eerder aanhet neigen naar deze SimpleLink Wi-Fi CC3200 LaunchPadl
29€, en programmeerbaar in C.
Is gelijkaardig aan de C uit die cursus die ik nu doe.
En denk wel dat met mijn beperkte kennis het gaat lukken om hier RFID, relais en LEDS op te zetten...
beki is offline   Reply With Quote
Old 01-03-2016, 15:00   #46   link
Teus
key forum member
 
Teus's Avatar
 
Location: chaos sanctuary
Quote:
Originally Posted by beki View Post
Als uw knoppen echter normally closed zijn dan moet je in serie werken.
(Als ik toch goed redeneer)
ja, tuurlijk.
je plaatst gewoon een serie ding bij om de machine toegankelijk maken. je eigen toevoeging mag doen wat het wil, als de noodstop geactiveer wordt, dan valt alles sowieso uit.
of je zet gewoon een gans relais op de netspanning van de machine. dat lijkt me veiliger/beter dan 20 machines open te vijzen en de bedrading aan te passen

ga niet zomaar dingen overbruggen of parallel werken. als er dan iets misloopt, en jouw circuit voorkomt dat de machine stopt, dan ben jij verantwoordelijk. fabrikanten hun noodstopsysteem is waterdicht en de veiligheidsvoorwaarden zijn netjes afgelijnd, die proberen zich voor de volle 100% in te dekken qua verantwoordelijkheid.
__________________
There is much killing to be done.
Teus is offline   Reply With Quote
Old 01-03-2016, 16:07   #47   link
ibaun
dr. Nuclear Scientist
 
ibaun's Avatar
 
Location: Maarkedal
Is ook allemaal gestandaardiseerd, als fabrikant mgen we niet afwijken of we geraken niet gekeurd.

Teus heeft gelijk dat je inderdaad iets serie zou kunnen steken op de noodknop, maar dat is nogal theoretisch. Normaal gezien kan je niet aan de kabels naar de noodknop, en kan je dus ook niets in serie zetten.

Als alternatief is een relais op de netspanning van de machine zeker mogelijk. Opletten voor de ratings, dat ge het maximale vermogen van het toestel aan kunt (vermogen bij kortsluiting n het toestel, is wat ze specifieren in hun toestel-specs) en geen relais doet smelten.
ibaun is offline   Reply With Quote
Old 01-03-2016, 16:25   #48   link
beki
Senior Member
 
Ik ga nog uitzoeken wat ik doe per machine ze..
Indien het echt niet lukt om veilig te doen, zet ik er gewoon een alarm op zodat iedereen die ongeauthorizeerd de machine gebruikt het alarm doet afgaan..

Maar nu weet ik nog niet welke hardware ik als controller ga gebruiken...
beki is offline   Reply With Quote
Old 01-03-2016, 16:33   #49   link
ibaun
dr. Nuclear Scientist
 
ibaun's Avatar
 
Location: Maarkedal
Zoek iets waar je niet veel tijd mee kwijt bent, met technologie die je al kent.
- wifi, met 20 ethernet kabels zooien wil je niet doen
- zet er een knop op zodat die automatisch herconnecteert met wifi access point met hardcoded ssid en pass, voor het geval dat
- off-load zoveel mogelijk naar een interne REST webserver. Die kan je dan zoveel updaten als je wil.

Relais en leds, daar moet je niets speciaals voor hebben buiten wat analoge of digitale poorten. RFID heb ik geen ervaring mee.

Omdat het een business is: bekijk ook je kost om dat spel te leren kennen en programmeren en kost van bugs die kaartjes doen crashen. Goedkoper bord maar steile leercurve kan al snel duurder uitkomen dan gewoon een netduino en be done with it.

edit: goedkope oplossing is misschien http://www.instructables.com/id/Chea...nd-other-micr/ op een low-cost arduino

Last edited by ibaun; 01-03-2016 at 16:36.
ibaun is offline   Reply With Quote
Old 01-03-2016, 16:53   #50   link
Teus
key forum member
 
Teus's Avatar
 
Location: chaos sanctuary
qua relais je antiparallelle diode niet vergeten
goedkope bron van relais zijn PLC relais uit afbraak. werkt op 24volt, kan massa's stroom aan. bij onze hackerspace hebben we ganse dozen vol
__________________
There is much killing to be done.
Teus is offline   Reply With Quote
Old 01-03-2016, 16:59   #51   link
Teus
key forum member
 
Teus's Avatar
 
Location: chaos sanctuary
oh, je kunt ook 20 machines via een bescheiden radio systeem aansturen
da's gewoon een aan/uit, kan toch niet moeilijk zijn
__________________
There is much killing to be done.
Teus is offline   Reply With Quote
Old 01-03-2016, 17:42   #52   link
flexium
Sr member, jr poster
 
Location: Leuven
Er bestaat ook zoiets als een relais kaart, die via een protocol aan te sturen is.
Zoiets in deze trend:


Dan kan je alle relais ook centraal plaatsen en moet je enkel de voedingskabels leggen van relais naar toestel.

edit: mits de relais op de kaart voldoende vermogen kunnen schakelen, anders moeten deze nog een zwaarder relais aansturen.
flexium is offline   Reply With Quote
Old 02-03-2016, 09:37   #53   link
beki
Senior Member
 
De machines gaan staan in een hal van 1000m.
En de bedoeling is dat klant op de machine aanmeld, 2minuten machine gebruikt, en dan afmeld.
Mijn toestel moet dus op de machine staan.

Maar ga nu gaan voor SimpleLink Wi-Fi CC3200 LaunchPad
Dan moet ik enkel RFID en relais toevoegen.
beki is offline   Reply With Quote
Old 02-03-2016, 09:41   #54   link
TheLegacy
Boris
 
TheLegacy's Avatar
 
Location: Homegym
Vraagje ivm mijn project:

Welke MC raden jullie aan om verbinding te maken met een webservice, en in welke taal zou dit dan moeten gemaakt worden: ASM, C, C++, C#,...?
__________________
Shrimprefuge.be, where we meet again - tomatensup - The Legacy
TheLegacy is offline   Reply With Quote
Old 02-03-2016, 10:11   #55   link
beki
Senior Member
 
MC?
beki is offline   Reply With Quote
Old 02-03-2016, 10:12   #56   link
TheLegacy
Boris
 
TheLegacy's Avatar
 
Location: Homegym
Microcontroller
__________________
Shrimprefuge.be, where we meet again - tomatensup - The Legacy
TheLegacy is offline   Reply With Quote
Old 02-03-2016, 10:16   #57   link
beki
Senior Member
 
C is de juiste uitdrukking...

Opties zijn heel ruim, is ook probleem waar ik over twijfel.
Kijk welke connectie je nodig hebt: 1 voor ODBC (is UART/serieel denk ik)
1 voor GPS (kan serieel, I2C,...
1 voor GSM module (serieel, I2C..)

Dus selecteer uw modules, en kies dan de C die daar mee kan praten.

Zal eerder C zijn dat je gaat schrijven..

edit: check dees http://electronics.stackexchange.com...sm-gps-support
beki is offline   Reply With Quote
Old 02-03-2016, 10:48   #58   link
ibaun
dr. Nuclear Scientist
 
ibaun's Avatar
 
Location: Maarkedal
Makkelijkst als je voor iets kiest waarin je met de Arduino IDE kunt werken, zoals Teus al aanhaalde denk ik. Uiteindelijk is het C, maar de bestaande libraries helpen je heel goed op weg. Embedded C is niet altijd zo eenvoudig, als beginner is Arduino zeker een geschenk.

Modules kan je dan op Arduino toevoegen door shields te maken en ze erop te klikken. Kunt bv. een shield maken met een nieuwe chip en ze verbinden via de SPI bus.
ibaun is offline   Reply With Quote
Old 02-03-2016, 11:06   #59   link
TheLegacy
Boris
 
TheLegacy's Avatar
 
Location: Homegym
https://www.gotron.be/arduino-gsm-sh...e-antenne.html

Fucking kostelijk maat... zou enkel dienen om de setup initieel te bouwen en testen.

Is dit niet ook goed? http://www.tinydeal.com/nl/SIM900A-V...FRSNGwodp1kHdA
__________________
Shrimprefuge.be, where we meet again - tomatensup - The Legacy
TheLegacy is offline   Reply With Quote
Old 02-03-2016, 11:41   #60   link
beki
Senior Member
 
Qua prijs is het in deze volgorde:
afgewerkt pakket kopen > arduino + shields > zelf componenten selecteren en exacte nemen wat voor jou past.
De hoeveelheid werk en opzoekingswerk die je er in gaat steken is omgekeerd evenredig met prijs van het gedoe..
beki is offline   Reply With Quote
Reply

  Shrimp Refuge Forums > Shrimp Town > Shrimp Town

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT +1. The time now is 09:05.


Powered by vBulletin® Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.