Go Back   Shrimp Refuge Forums > Burgermannen > Hardware & Software

Reply
 
Thread Tools
Old 09-08-2018, 21:01   #1   link
SkY
Senior Member
 
SkY's Avatar
 
Netwerk problemen?

Sinds kort merk ik op dat surfen vaak traag gaat op mijn netwerk (via situatie A). Ik dacht gewoon een nieuwe draadloze router te kopen maar merk dat via de Telenet wifi router de verbinding ook niet altijd even stabiel is (B).

Setup: Telenet (witte modem) komt binnen in de kelder (is DHCP). Die is verbonden via UTP naar de Netgear router (8 jaar oud, ingesteld als access point) die het wifi signaal hier beneden regelt. Er liggen ook nog kabels naar andere plekken in het huis waar ik kan inpluggen.

Code:
|---------| =>== UTP ==>= Netgear WNR3500L - > - - - Wireless - - - > - Laptop (A)
| Telenet | - > - - - Wireless - - - > - Laptop  (B)
|---------| =>== UTP ==>= Laptop  (C)
In situatie A krijg ik bijvoorbeeld heel onstabiele ping responses (ik zit op 3 meter van de router + google DNS):

Code:
ping google.com
PING google.com (172.217.17.110): 56 data bytes
64 bytes from 172.217.17.110: icmp_seq=0 ttl=52 time=51.415 ms
64 bytes from 172.217.17.110: icmp_seq=1 ttl=52 time=35.863 ms
64 bytes from 172.217.17.110: icmp_seq=2 ttl=52 time=51.827 ms
64 bytes from 172.217.17.110: icmp_seq=3 ttl=52 time=36.344 ms
64 bytes from 172.217.17.110: icmp_seq=4 ttl=52 time=34.025 ms
64 bytes from 172.217.17.110: icmp_seq=5 ttl=52 time=179.661 ms
64 bytes from 172.217.17.110: icmp_seq=6 ttl=52 time=146.226 ms
64 bytes from 172.217.17.110: icmp_seq=7 ttl=52 time=118.748 ms
64 bytes from 172.217.17.110: icmp_seq=8 ttl=52 time=133.577 ms
64 bytes from 172.217.17.110: icmp_seq=9 ttl=52 time=146.488 ms
64 bytes from 172.217.17.110: icmp_seq=10 ttl=52 time=35.984 ms
64 bytes from 172.217.17.110: icmp_seq=11 ttl=52 time=31.118 ms
64 bytes from 172.217.17.110: icmp_seq=12 ttl=52 time=36.387 ms
64 bytes from 172.217.17.110: icmp_seq=13 ttl=52 time=32.661 ms
64 bytes from 172.217.17.110: icmp_seq=14 ttl=52 time=33.328 ms
64 bytes from 172.217.17.110: icmp_seq=15 ttl=52 time=33.131 ms
64 bytes from 172.217.17.110: icmp_seq=16 ttl=52 time=35.764 ms
64 bytes from 172.217.17.110: icmp_seq=17 ttl=52 time=44.391 ms
Request timeout for icmp_seq 18
64 bytes from 172.217.17.110: icmp_seq=19 ttl=52 time=50.162 ms
64 bytes from 172.217.17.110: icmp_seq=20 ttl=52 time=32.960 ms
64 bytes from 172.217.17.110: icmp_seq=21 ttl=52 time=33.379 ms
64 bytes from 172.217.17.110: icmp_seq=22 ttl=52 time=37.370 ms
64 bytes from 172.217.17.110: icmp_seq=23 ttl=52 time=57.400 ms
64 bytes from 172.217.17.110: icmp_seq=24 ttl=52 time=39.672 ms
Als ik naast mijn Telenet router ga zitten (situatie B) is het iets beter maar ook niet optimaal. Dit is in de kelder dus echt niet veel interference mogelijk zou ik denken?

Code:
ping google.com
PING google.com (172.217.17.110): 56 data bytes
64 bytes from 172.217.17.110: icmp_seq=0 ttl=52 time=37.579 ms
64 bytes from 172.217.17.110: icmp_seq=1 ttl=52 time=38.392 ms
64 bytes from 172.217.17.110: icmp_seq=2 ttl=52 time=154.202 ms
64 bytes from 172.217.17.110: icmp_seq=3 ttl=52 time=92.926 ms
64 bytes from 172.217.17.110: icmp_seq=4 ttl=52 time=126.082 ms
64 bytes from 172.217.17.110: icmp_seq=5 ttl=52 time=162.262 ms
64 bytes from 172.217.17.110: icmp_seq=6 ttl=52 time=42.579 ms
64 bytes from 172.217.17.110: icmp_seq=7 ttl=52 time=35.195 ms
64 bytes from 172.217.17.110: icmp_seq=8 ttl=52 time=36.096 ms
64 bytes from 172.217.17.110: icmp_seq=9 ttl=52 time=34.052 ms
64 bytes from 172.217.17.110: icmp_seq=10 ttl=52 time=35.835 ms
64 bytes from 172.217.17.110: icmp_seq=11 ttl=52 time=31.060 ms
64 bytes from 172.217.17.110: icmp_seq=12 ttl=52 time=114.865 ms
64 bytes from 172.217.17.110: icmp_seq=13 ttl=52 time=148.946 ms
64 bytes from 172.217.17.110: icmp_seq=14 ttl=52 time=147.405 ms
64 bytes from 172.217.17.110: icmp_seq=15 ttl=52 time=34.872 ms
64 bytes from 172.217.17.110: icmp_seq=16 ttl=52 time=77.506 ms
64 bytes from 172.217.17.110: icmp_seq=17 ttl=52 time=35.530 ms
64 bytes from 172.217.17.110: icmp_seq=18 ttl=52 time=35.139 ms
64 bytes from 172.217.17.110: icmp_seq=19 ttl=52 time=144.948 ms
64 bytes from 172.217.17.110: icmp_seq=20 ttl=52 time=32.858 ms
64 bytes from 172.217.17.110: icmp_seq=21 ttl=52 time=72.364 ms
64 bytes from 172.217.17.110: icmp_seq=22 ttl=52 time=37.312 ms
64 bytes from 172.217.17.110: icmp_seq=23 ttl=52 time=108.705 ms
64 bytes from 172.217.17.110: icmp_seq=24 ttl=52 time=142.058 ms
64 bytes from 172.217.17.110: icmp_seq=25 ttl=52 time=143.998 ms
64 bytes from 172.217.17.110: icmp_seq=26 ttl=52 time=40.141 ms
64 bytes from 172.217.17.110: icmp_seq=27 ttl=52 time=36.675 ms
64 bytes from 172.217.17.110: icmp_seq=28 ttl=52 time=31.313 ms
64 bytes from 172.217.17.110: icmp_seq=29 ttl=52 time=44.901 ms
64 bytes from 172.217.17.110: icmp_seq=30 ttl=52 time=39.631 ms
64 bytes from 172.217.17.110: icmp_seq=31 ttl=52 time=35.463 ms
64 bytes from 172.217.17.110: icmp_seq=32 ttl=52 time=35.433 ms
64 bytes from 172.217.17.110: icmp_seq=33 ttl=52 time=90.900 ms
64 bytes from 172.217.17.110: icmp_seq=34 ttl=52 time=154.630 ms
64 bytes from 172.217.17.110: icmp_seq=35 ttl=52 time=159.796 ms
64 bytes from 172.217.17.110: icmp_seq=36 ttl=52 time=194.631 ms
64 bytes from 172.217.17.110: icmp_seq=37 ttl=52 time=37.034 ms
64 bytes from 172.217.17.110: icmp_seq=38 ttl=52 time=42.950 ms
64 bytes from 172.217.17.110: icmp_seq=39 ttl=52 time=37.862 ms
64 bytes from 172.217.17.110: icmp_seq=40 ttl=52 time=39.174 ms
64 bytes from 172.217.17.110: icmp_seq=41 ttl=52 time=37.840 ms
64 bytes from 172.217.17.110: icmp_seq=42 ttl=52 time=40.015 ms
64 bytes from 172.217.17.110: icmp_seq=43 ttl=52 time=193.008 ms
Zijn dit timings niet heel onstabiel of zie ik spoken?
SkY is offline   Reply With Quote
Old 10-08-2018, 08:12   #2   link
Guru
Waarom ben ik hier?
 
Guru's Avatar
 
Location: Guruland
Deze problemen gebeuren alleen op de WIFI correct? Op de LAN kabel heb je geen problemen?

Nu ping is geen goede stabiliteit of netwerk kwaliteit tool, die pings kunnen voor vele redenen eigenlijk variatie tonen. Denk maar aan routering op het internet zelf, bandbreedte throttling bij Google zelf.

Nu de RTT's zijn wel redelijk hoog:

Ik zou beginnen met je WiFi signalen eens na te kijken, je hebt daarvoor een aantal programma's: InsideSSD, Wifi analyzer. De trials van die tools zouden goed genoeg moeten zijn om snel eens te kijken.
Je zou eens moeten kijken of er geen ander signaal aan het storen is, of je wifi op een totaal ander kanaal te zetten en kijken of de resultaten veel beter zijn.
Daarnaast zou je ergens ook in Windows moeten kunnen zien hoeveel verlies je hebt op het signaal dat je ontvangt op je laptop. Dat gaat aangeduid zijn met -xxdBm

Je zoekt een cijfer tussen de -30 (super goed signaal) en -70 (goed), als het lager dan dat valt zit je te ver of is er een storingsfactor.


Ik heb vroeger ook wel last gehad met die Telenet router als WiFi AP, ik ben overgeschakeld op een modernere die beide 2.4 en 5 doet. Misschien is het ook eens tijd om te kijken naar een andere AP/Router.
Guru is offline   Reply With Quote
Old 10-08-2018, 17:05   #3   link
Mr. Santa
Posts: 8,035
 
Mr. Santa's Avatar
 
Quote:
Originally Posted by Guru View Post
Nu ping is geen goede stabiliteit of netwerk kwaliteit tool, die pings kunnen voor vele redenen eigenlijk variatie tonen. Denk maar aan routering op het internet zelf, bandbreedte throttling bij Google zelf.
Hoewel die uitspraak in principe klopt, lijkt het me toch straf dat er een consistente bandbreedte-bottleneck zou zijn bij een partij als Google.
In de praktijk is het toch vrij safe om bv een ping naar de DNS-servers van Google te gebruiken als basistest en een makkelijke eerste stap.
Als dat op zeer consequente basis een slecht resultaat geeft, en vanop een andere verbinding niet, is het toch wel veilig te concluderen dat het ergens aan uw verbinding of netwerk ligt. Ik krijg hier bijvoorbeeld bij pings naar 8.8.8.8 op wifi zeer consistent een RTT van 10-11 ms.

In ieder geval SkY, de resultaten die ge toont zijn inderdaad zeer onstabiel, zowel bij situatie A als B.
Als situatie C (UTP rechtstreeks) geen problemen geeft, zou mijn eerste gok ook gewoon een overbelasting van de wifi-frequenties zijn. Zoals Lycas zegt, zou ge dan wel eens kunnen proberen het kanaal aan te passen of naar de 5ghz-band over te schakelen.
Het feit dat ge in de kelder vlak naast de router datzelfde probleem hebt, spreekt het dan wel weer wat tegen en zou kunnen wijzen dat het toch aan de internetverbinding of kabelmodem ligt (maar waarom zijn er dan geen problemen op UTP?).
__________________
PUNTJE PUNTJE PUNTJE
Mr. Santa is online now   Reply With Quote
Old 10-08-2018, 17:28   #4   link
Guru
Waarom ben ik hier?
 
Guru's Avatar
 
Location: Guruland
Google is gekend om de bandbreedte te nijpen naar hun publieke kant, indien ze andere zaken moeten doen. Ik heb dat toch al een paar keer meegemaakt.

Ik werk vaak in Gcloud en daar heb je dat ook al gewoon, als er iets anders prioriteit krijgt worden de Gcloud "gratis" accounts ook eens genepen. Het is nu niet het geval dat dat ineens grote delays met zich gaat meebrengen.


@Sky: Heb je ook al eens een update van je driver software overwogen van de onboard WiFi card in je laptop? Of eens een reinstall? Ik heb met een Lenovo ook ooit eens gemerkt dat dat een verschil geeft.
Guru is offline   Reply With Quote
Old 10-08-2018, 18:12   #5   link
Mr. Santa
Posts: 8,035
 
Mr. Santa's Avatar
 
Quote:
Originally Posted by Guru View Post
Google is gekend om de bandbreedte te nijpen naar hun publieke kant, indien ze andere zaken moeten doen. Ik heb dat toch al een paar keer meegemaakt.
Welja, maar zijn resultaten lijken me vrij consistent en niet tijdelijk te zijn. Ping is the first to go, da's waar. Maar als ge die slechte pingresultaten op consistente wijze hebt, en diezelfde slechte resultaten niet op een andere verbinding, kunt ge toch wel bepaalde conclusies trekken.
__________________
PUNTJE PUNTJE PUNTJE
Mr. Santa is online now   Reply With Quote
Old 11-08-2018, 15:55   #6   link
Guru
Waarom ben ik hier?
 
Guru's Avatar
 
Location: Guruland
Ge kunt dat inderdaad wel doen.

Je kan die ping testen ook eens doen vanaf uw punt tot de gateway vooraleer ge het internet op gaat.
Dus het IP van uw router, uw PC zit waarschijnlijk in een soort 192.168.1.X subnet. En in dat subnet is ofwel de .1 of .254 uw default gateway.
(ipconfig op windows)

Ping die gateway eens en kijk eens of dezelfde resultaten voorkomen?
Guru is offline   Reply With Quote
Old 31-08-2018, 15:59   #7   link
Metal
Senior Member
 
Metal's Avatar
 
Location: Kaulille
Even een thread hijack, weliswaar waarschijnlijk een veel simpeler probleem maar ik krijg het niet opgelost. Sinds een week een fresh install van Windows 10, identieke hardware, nooit problemen mee gehad... Nu valt mijn wifi signaal constant weg. Ofwel verlies ik verbinding met het netwerk ofwel zijn er ineens geen wifi verbindingen te bespeuren volgens Windows.

Windows logboeken geeft volgende meldingen:

Linksys AE3000: de adapter is zodanig geconfigureerd dat de ruimte voor het ontvangen kleiner is dan de maximale pakketgrootte. Sommige pakketten kunnen verloren gaan.

Daarnaast ook constant meldingen dat er een time-out optreedt omdat geen van de geconfigureerde DNS-servers reageert.

Iemand een idee wtf is going on? Heb de wifi adapter al een aantal keer opnieuw geïnstalleerd. Is maar één driver van te vinden dus daar zal het niet meteen aan liggen
Metal is offline   Reply With Quote
Reply

  Shrimp Refuge Forums > Burgermannen > Hardware & Software

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT +1. The time now is 04:43.


Powered by vBulletin® Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.