Go Back   Shrimp Refuge Forums > Amusement > Film & TV

View Poll Results: Rate it!
4 sterren 0 0%
3.5 sterren 0 0%
3 sterren 2 100.00%
2.5 sterren 0 0%
2 sterren 0 0%
1.5 ster 0 0%
1 ster 0 0%
0.5 ster 0 0%
0 sterren 0 0%
Voters: 2. You may not vote on this poll

Reply
 
Thread Tools
Old 11-02-2015, 12:51   #1   link
Maniac
Filmnerd
 
Maniac's Avatar
 
Location: Filmland
Post Cinema: 'A most violent year'

New York, 1981. Abel Morales (Oscaar Isaac) en zijn vrouw Anna (Jessica Chastain) proberen hun stookoliebedrijf uit te bouwen. Ze worden echter langs alle kanten belaagd door concurrenten, en er loopt een onderzoek naar mogelijke illegale activiteiten van hun bedrijf. Abel, die zijn zaak op een rechtschapen maniet probeert uit te bouwen, staat voor moreel moeilijke keuzes: meegaan in de voor hem verwerpelijke tactieken van zijn concurrenten of koppig voor de moeilijkste, gevaarlijkste maar ook eerlijkste weg kiezen.

J.C. Chandor is goed bezig. Jammer genoeg zien we er te weinig van. Chandors puike debuut 'Margin call' wist nog wel wat volk naar de bioscoop te lokken maar opvolger 'All is lost', de woordenloze film waarvoor de superlatieven nochtans niet geschuwd werden, haalde bij ons om onbegrijpelijk redenen zelf niet de zalen. Gelukkig is 'A most violent year' niet datzelfde straight-to-dvd lot beschoren. Chandor maakt immers films die het verdienen om op het witte doek te worden bekeken. J.C. Chandor draait echte Cinema, beklijvende films over mensen die het hoofd moeten bieden aan moeilijke situaties en daarbij met zichzelf geconfronteerd worden. Het grootste compliment dat ik 'A most violent year' kan geven is dat ik meer dan eens dacht dat het soort film is dat een jonge Martin Scorsese had kunnen draaien, en dat de uitstekende vertolking van Oscaar Isaac veertig jaar geleden zonder twijfel spek naar Al Pacino's bek zou geweest zijn.

'A most violent year' is echter geen loutere imitatie. Dat de film herinneringen oproept aan de betere misdaadfilms uit de jaren '70 ligt vooral aan de subtiele en genuanceerde wijze waarop Chandor zijn thema's en personages uitwerkt, en aan de dikke, beklemmende sfeer die er over heel de film hangt. Nooit gedacht dat een verhaal over een stookolieleverancier zo spannend kon zijn. En dan die knappe vertolkingen. Oscar Isaac straalt présence uit maar let vooral ook op de messcherpe Jessica Chastain en Albert Brooks die, in een belangrijke bijrol, dezelfde klasse laat zien die hij ook al in 'Drive' tentoon spreidde. Topwerk.

Door zijn film te situeren tijdens een van de meest bloederige periodes in de recente geschiedenis van New York slaagt Chandor erin om meteen een bekleemmende sfeer op te roepen. Tekenend voor het metier van de regisseur en de kracht van het script is dat het feit dat New York anno 1981 gebukt ging onder een stroom moorden slechts vermeld wordt, en dat de meticuleuze beeldvoering en de wijze waarop kleine incidenten worden uitvergroot de spanning van de setting vasthouden. Wanneer 'A most violent year' actie biedt, steeds ten dienste van het verhaal, is het er ook knal op. De achtervolgingen en overvallen op de stookolietransporten worden opwindend in beeld gebracht, zonder dat de film er zijn séerieux door verliest. Het morele moeras waar Morales in dreigt weg te zinken, en de plausibele verrassingen die de plot in huis heeft houden de kijker verder op het puntje van de stoel.

Een meer dan geslaagde misdaadfilm dus, deze 'A most violent year'. En schrijf het maar op: van J.C. Chandor mogen we vroeg of laat nog een klassieker verwachten.

3 sterren op 4Maniac is offline   Reply With Quote
Old 24-03-2015, 23:07   #2   link
eye
Senior Member
 
eye's Avatar
 
Fucking hell, die eindscène. "Well would you look at the view" - "WHAT IS THAT SUPPOSED TO MEAN ABEL". Zo schabouwelijk geschreven, de ganse film. Heel de plotmechaniek zit gewoon aan de oppervlakte, met karakterloze personages die enkel spreken in termen van hun doelen en abstracte vaagheden. Precies het resultaat van een avondcursus scenarioschrijven. De ganse film rust dan nog op die kakdialogen, waardoor de acteurs met momenten zelfs een mal figuur slaan. Zo'n pijnlijk waardeloze regie. Mooie omgevingen en beelden, dat wel.
eye is offline   Reply With Quote
Old 25-03-2015, 08:08   #3   link
Maniac
Filmnerd
 
Maniac's Avatar
 
Location: Filmland
I love it when you talk dirty!
Maniac is offline   Reply With Quote
Reply

  Shrimp Refuge Forums > Amusement > Film & TV

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT +1. The time now is 10:24.


Powered by vBulletin® Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.