Go Back   Shrimp Refuge Forums > Amusement > Film & TV

View Poll Results: Rate it!
4 sterren 1 4.55%
3.5 sterren 9 40.91%
3 sterren 4 18.18%
2.5 sterren 5 22.73%
2 sterren 1 4.55%
1.5 ster 2 9.09%
1 ster 0 0%
0.5 ster 0 0%
0 sterren 0 0%
Voters: 22. You may not vote on this poll

Reply
 
Thread Tools
Old 04-02-2016, 08:36   #1   link
Maniac
Filmnerd
 
Maniac's Avatar
 
Location: Filmland
Post Cinema: 'The revenant'

Aangevallen door een grizzlybeer, op de hielen gezeten door een vijandelijke indianenstam en zwevend tussen leven en dood wordt Hugh Glass (Leonardo DiCaprio) door de pelsjagers die hem in zijn laatste momenten moeten bijstaan verraden: hij moeteerst hulpeloos toezien hoe zijn zoon vermoord wordt door John Fitzgerald (Tom Hardy) om vervolgens levend begraven te worden. Maar Glass overleeft de vrieskou en kruipt uit zijn graf, vastbesloten om wraak te nemen op de man die hem alles afnam dat hem dierbaar was.

Amper een jaar na 'Birdman' levert Alejandro González Iñárritu opnieuw een nieuwe ijzersterke prent af waar ik de superlatieven niet voor ga schuwen. 'The revenant' is wat mij betreft de beste film die de Mexicaan totnogtoe heeft gemaakt, een instantklassieker in het genre van de western en het survivaldrama, een film die de zegswijze "Revenge is a dish best served cold" hoog in het vaandel voert. Een prent die me van bij de eerste minuten, een virtuoos in beeld gebrachte raid van een indianenstam op een kamp trappers die zich nog het best laat omschrijven als het bastaardje van de strandscène van 'Saving Private Ryan' en 'The new world', bij mijn nekvel greep en volledig in de ban hield tot aan de finale. Het verhaal van deze luxueus in beeld gebrachte wraakflick is poepsimpel en de personages missen misschien wat diepgang, maar de uitwerking is zo stijlvol en adembenemend dat dit slecht kanttekeningen zijn.

'The revenant' biedt een overweldigende, viscerale ervaring die het bioscoopformaat ten volle benut. De sfeervolle, magnifieke beelden die Emmanuel Lubezki op het scherm tovert zijn stuk voor stuk gestileerde meesterstukjes. De weidse shots, de in lange takes opgenomen, vloeiende actiescènes en de kleine mystieke toetsen waren absoluut spek voor mijn bek. Een speciale vermelding ook voor de geluidseffecten: halverwege de film komt Glass in een sneeuwstorm terecht waarbij de geluidseffecten zo knap gedaan waren dat ik zat te rillen op mijn stoel. Ryuichi Sakamoto tekent voor de passende soundtrack.

Het minste wat je kan zeggen is dat Leonardo DiCaprio zich volledig op zijn rol heeft gesmeten. Hugh Glass is niet het soort personage dat we ons binnen 10 jaar zullen herinneren als een bijzonder complexe persoonlijkheid. Dat gebrek aan gelaagdheid compenseert de acteur echter met de volledige overgave waarmee hij de natuurlijke beproevingen als Glass ondergaat. DiCaprio's hyperintense vertolking is er een van ontbering, van afzien en van doorzetting. Hoewel het oordeel dat Glass ondergaat aan het ongelooflijke grenst twijfel je geen moment aan DiCaprio. Ook dat is acteren. Hetzelfde kan gezegd worden van Tom Hardy. John Fitzgerald is een behoorlijk eendimensionaal personage. De verwilderde Hardy speelt hem op een duidelijke, overtuigende manier.

'The revenant' is een film gemaakt om in de bioscoop te bekijken, op een groot scherm met een deftige geluidsinstallatie. Iñárritu plaatst zijn publiek midden in het avontuur. 'The revenant' bekijk je niet, je ondergaat het. De film is een fysieke ervaring, een compromisloze wraakodyssee vol verbluffende visuele hoogstandjes. Van zodra de lichten uitgaan stap je een andere wereld vol trappers, indianen, grizzly's en woeste natuurpracht binnen. Ondanks dat een van zijn sterkste scènes beroep doet op een een straf staaltje CGI voelt 'The revenant' als een klassieke brok vertelkunst: meeslepend, spannend, intens en memorabel.

Of om het in drie woorden te zeggen: ga dat zien!

4 sterren op 4
Last edited by Maniac; 22-12-2016 at 14:43.
Maniac is offline   Reply With Quote
Old 04-02-2016, 12:58   #2   link
Ferrex
wadist
 
Ferrex's Avatar
 
Zoals al in de andere thread gezegd: mijn ervaring met de film was iets oppervlakkiger qua inleving maar dat werd allemaal goed gemaakt door wat je voorgeschoteld krijgt op het vlak van video en audio. Een van de eerste filmen die ik ooit day 1 ben gaan zien in de cinema en ik heb er geen moment spijt van gehad. En ik ga hem volgende week opnieuw zien, nu wat meer rekening houdende met de kritiek van bepaalde shrimpers die veel meer van films kennen dan mezelf (en zich ook veel beter kunnen articuleren) en zien of ik mij daar eventueel toch een beetje bij kan vinden als ik voorbij al het pracht en praal van deze geweldige film kan zien.
__________________
Quote:
Originally Posted by Ferrex View Post
bon voor zover het evenepoel verhaal

y'all motherfuckers are crazy
Ferrex is offline   Reply With Quote
Old 04-02-2016, 15:06   #3   link
quantrias
Senior Member
 
quantrias's Avatar
 
Moet zelf de trailer niet zien, gewoon Maniac's review lezen is al goed. Nice. Ga deze eens na het weekend gaan zien.
quantrias is offline   Reply With Quote
Old 10-02-2016, 10:27   #4   link
Cage
Reetman
 
Cage's Avatar
 
Prachtige film, must-see in de cinema. Visueel overdonderend met een zotte DiCaprio. Sommige scènes zat ik met mijn mond open naar te kijken.
De intro, de scène waarin hij wakker schiet en op zijn paard springt al vluchtend van de indianen en de eindbattle die ontzettend bruut is en heel de film, het gewelddadige en overdonderende van de natuur en die tijdsperiode, perfect samenvat

Ik zou hem wel geen 4/4 geven omdat er een aantal zaken ontbreken. Daarvoor is het verhaal zelf toch wel te zwak en ontbreken de personages zoals Maniac zegt diepgang. Meer backgroundstory en een meer uitgediepte Tom Hardy hadden deze film echt afgemaakt.
Het scalpeer verhaal mocht echt langer duren, dedju toch

Last edited by Cage; 10-02-2016 at 12:34.
Cage is offline   Reply With Quote
Old 10-02-2016, 11:49   #5   link
lapino
Senior Member
 
lapino's Avatar
 
Location: Oudenaarde
Ging maandag kijken, met de madam. In restaurant gestart in Gent en er niet meer geraakt. Fuck me, dit weekend proberen dus.
__________________
Gaming Rig: Fractal R5, Intel Core i5-6600K| Asus Hero VIII Z170 | 16gb DDR4 ram | EVGA GTX1080 FTW | Samsung 256gb 850 SSD + Crucial 500gb MX100 SSD| Dell u2713H
Consoles: PS4, PS Vita (nick: LapinoBEL)


When I die, I want to die like my grandfather, who died peacefully in his sleep. Not screaming like all the passengers in his car.
lapino is offline   Reply With Quote
Old 12-02-2016, 20:32   #6   link
Corax
Senior Member
 
Corax's Avatar
 
heeft de verwachtingen helemaal ingelost. wel een typische cinemafilm, gaat volgens mij een pak minder zijn op klein scherm. Di Caprio en Hardy in een survivalfilm, wat wil een mens nog meer?
Corax is offline   Reply With Quote
Old 13-02-2016, 11:25   #7   link
Jonah
Senior Member
 
Jonah's Avatar
 
Send a message via MSN to Jonah
Gezien en ik kan me grotendeels vinden in Eye zijn commentaren in de andere topic.

Geen idee waarom de eerste actiescène zo in beeld gebracht is. Technische krachtpatserij, maar het is een hard gevecht, geen feestje in een balzaal. Heel raar.

Also, DiCaprio is goed, maar het is een oppervlakkige rol die het meer van fysieke présence dan van geniaal acteerwerk moet hebben. Al bij al stom dat hij juist hiervoor zijn oscar gaat krijgen.
__________________
Ge kunt een mening niet echt bullshit noemen. Daarom noemt het ook een mening.
Jonah is offline   Reply With Quote
Old 13-02-2016, 16:26   #8   link
lapino
Senior Member
 
lapino's Avatar
 
Location: Oudenaarde
Net gezien, knappe film maar niet zo overweldigend als ik had verwacht (hype en al). Ook alweer nota aan mezelf dat ik beter alleen ga, mijn vrouw was quasi slechtgezind door harde en pessimistische toon van de film (hoort ook zo te zijn maar ja...).
__________________
Gaming Rig: Fractal R5, Intel Core i5-6600K| Asus Hero VIII Z170 | 16gb DDR4 ram | EVGA GTX1080 FTW | Samsung 256gb 850 SSD + Crucial 500gb MX100 SSD| Dell u2713H
Consoles: PS4, PS Vita (nick: LapinoBEL)


When I die, I want to die like my grandfather, who died peacefully in his sleep. Not screaming like all the passengers in his car.
lapino is offline   Reply With Quote
Old 13-02-2016, 19:19   #9   link
Jonah
Senior Member
 
Jonah's Avatar
 
Send a message via MSN to Jonah
Volgens mij heb je dat al eens eerder gezegd.
__________________
Ge kunt een mening niet echt bullshit noemen. Daarom noemt het ook een mening.
Jonah is offline   Reply With Quote
Old 14-02-2016, 11:20   #10   link
Karel
Senior Member
 
Karel's Avatar
 
Cinema: 'The revenant'

Ik vind dit een van de visueel knapste films dat ik ooit gezien heb. Nooit geweten dat bomen zo mooi konden zijn. Heel de film lang mond open gewoon, precies Planet Earth met een betere regisseur.

De bevreemdende sfeer die daar gehangen moet hebben in die tijd komt ook enorm goed over, met allerlei verwarrende factions die elkaar amper verstaan en hun eigen objectieven najagen. Ik voelde mezelf echt deel van deze spannende onbekende wereld.

Gewoon één van de beste films die ik in lange tijd gezien heb.

4/4


Verzonden vanaf mijn iPhone met behulp van Tapatalk

Last edited by Karel; 14-02-2016 at 11:23.
Karel is offline   Reply With Quote
Old 14-02-2016, 11:53   #11   link
lapino
Senior Member
 
lapino's Avatar
 
Location: Oudenaarde
Ik kijk er enorm naar uit deze nog eens op gemak thuis (alleen) te kunnen bekijken, zoals ik zei is mijn madam niet bepaald movie-minded en dan is het lastig in zo een film gezogen te worden als er iemand naast jou 400x van plaats verandert en meer zit te zuchten of in slaap ligt te vallen dan iets anders. Zie mijn madam doodgraag maar op dat vlak zijn we echt compleet tegenpolen.
__________________
Gaming Rig: Fractal R5, Intel Core i5-6600K| Asus Hero VIII Z170 | 16gb DDR4 ram | EVGA GTX1080 FTW | Samsung 256gb 850 SSD + Crucial 500gb MX100 SSD| Dell u2713H
Consoles: PS4, PS Vita (nick: LapinoBEL)


When I die, I want to die like my grandfather, who died peacefully in his sleep. Not screaming like all the passengers in his car.
lapino is offline   Reply With Quote
Old 16-02-2016, 23:11   #12   link
Disabled
Integrated Amplifier
 
Disabled's Avatar
 
Location: Genk
Send a message via ICQ to Disabled Send a message via MSN to Disabled
Een 3 voor mij. Ontzettend puik geacteerd en die beelden, mijn god, die beelden, maar verhaal? Diepte? En de emotionele band met de film beperkt zich mijn inziens ook tot het erg rauwe, oppervlakkige. Wellicht enkel maar versterkt door de gigantische hoeveelheid torture porn.

De bijna first-person view met veel close-ups draagt wel enorm bij tot de belevenis en het gevoel er zelf bij te zijn. Letterlijk af en toe kou gehad.

Het had mogelijks meer kunnen zijn, maar toch blij dat ik hem in de cinema heb kunnen zien.
Disabled is offline   Reply With Quote
Old 17-02-2016, 00:09   #13   link
Ferrex
wadist
 
Ferrex's Avatar
 
Quote:
Originally Posted by Disabled View Post
Een 3 voor mij. Ontzettend puik geacteerd en die beelden, mijn god, die beelden, maar verhaal? Diepte? En de emotionele band met de film beperkt zich mijn inziens ook tot het erg rauwe, oppervlakkige. Wellicht enkel maar versterkt door de gigantische hoeveelheid torture porn.

De bijna first-person view met veel close-ups draagt wel enorm bij tot de belevenis en het gevoel er zelf bij te zijn. Letterlijk af en toe kou gehad.

Het had mogelijks meer kunnen zijn, maar toch blij dat ik hem in de cinema heb kunnen zien.
Eerst, ik ga akkoord met het grote deel van uw review zoals gezegd in de algemene film thread; op het punt van oppervlakkigheid naar inleving toe en naar de pracht en praal van de cinematografie. Dat gezegd zijnde: ik vind torture porn tegenwoordig zo'n irrelevante term om te gebruiken, niet normaal. Is elke film of scène waar het gewelddadige zwaar op de voorgrond staat torture porn, zelfs in een film waar het gaat over overleven against all odds? Torture porn is sowieso al een heel vage term maar als ik het persoonlijk dan toch ergens op moet plakken zijn het filmen waar je geen fuck geeft om de protagonisten/antagonisten én het degoutante geweld speciaal gemaakt is als ofwel een commentaar op iets in de maatschappij losstaand van het verhaal/setting ofwel gewoon violence for violence's sake, waar op zich natuurlijk niets mis met is.

Ik snap het gewoon niet goed wanneer mensen die bepaalde scenes in The Revenant omschrijven als "torture porn" en niets anders, alsof het geen emotionele impact heeft, ook al is het hier oppervlakkiger. Enfin, ik besef ook wel dat je die term maar gebruikt om iets duidelijk te maken, wat perfect werkt omdat ik direct weet wat je wilt zeggen en het is zeker niets persoonlijk, ik wou gewoon even ranten.
__________________
Quote:
Originally Posted by Ferrex View Post
bon voor zover het evenepoel verhaal

y'all motherfuckers are crazy
Ferrex is offline   Reply With Quote
Old 17-02-2016, 00:25   #14   link
Disabled
Integrated Amplifier
 
Disabled's Avatar
 
Location: Genk
Send a message via ICQ to Disabled Send a message via MSN to Disabled
Torture porn is misschien inderdaad verkeerd gekozen, maar ik denk gewoon aan het grote deel van het publiek dat bij dat soort scènes zat te lachen of zich zat te verkneukelen.. Zoals wachten bij een fail video compilatie tot er weer iemand zijn botten breekt.

In mijn ogen is het tonen van elk detail en elke gruwelijkheid soms veel minder effectief dan krachtige suggestie. Toegegeven hier ging het moeilijk anders maar ik spreek meer over in het algemeen..
Disabled is offline   Reply With Quote
Old 17-02-2016, 00:40   #15   link
Ferrex
wadist
 
Ferrex's Avatar
 
Quote:
Originally Posted by Disabled View Post
Torture porn is misschien inderdaad verkeerd gekozen, maar ik denk gewoon aan het grote deel van het publiek dat bij dat soort scènes zat te lachen of zich zat te verkneukelen.. Zoals wachten bij een fail video compilatie tot er weer iemand zijn botten breekt.

In mijn ogen is het tonen van elk detail en elke gruwelijkheid soms veel minder effectief dan krachtige suggestie. Toegegeven hier ging het moeilijk anders maar ik spreek meer over in het algemeen..
Yep, was gewoon maar een random rant hoor en uiteindelijk weet iedereen wat je wilt zeggen met torture porn. Ik haat die term gewoon, zeker in de context van een film zoals The Revenant.

Ander voorbeeld: neem nu bijvoorbeeld Saving Private Ryan. Stel dat de term torture porn toen al bestond of gekend was bij het grote publiek, zou je het niet een béétje denigrerend vinden voor die openingsscène dat iemand er naartoe refereert als torture porn? Van die gedachtegang kom ik. En nu ga ik zwijgen.
__________________
Quote:
Originally Posted by Ferrex View Post
bon voor zover het evenepoel verhaal

y'all motherfuckers are crazy

Last edited by Ferrex; 17-02-2016 at 00:46.
Ferrex is offline   Reply With Quote
Old 17-02-2016, 11:32   #16   link
Jonah
Senior Member
 
Jonah's Avatar
 
Send a message via MSN to Jonah
Ik geef toe dat ik onwillekeurig in de lach schoot toen dien beer op hem viel. Was ook wel een beetje een slapstick moment.

Quote:
De bijna first-person view met veel close-ups draagt wel enorm bij tot de belevenis en het gevoel er zelf bij te zijn.
Die zijn er toch juist heel weinig? Enkel bij de beer-scène zit de camera er heel dicht op. Maar voor de rest draait de camera juist constant alle kanten op.
__________________
Ge kunt een mening niet echt bullshit noemen. Daarom noemt het ook een mening.
Jonah is offline   Reply With Quote
Old 19-02-2016, 10:02   #17   link
eye
Senior Member
 
eye's Avatar
 
Geen first person, maar toch wel een pak bijna overintieme close-ups, nee?

Terzijde, voor de liefhebbers: The Revant valt eigenlijk verdomd goed te vergelijken met Letter Never Sent - inhoudelijk, over een bende Sovjetwetenschappers die moeten overleven in Siberië en van de ene ramp in de andere vallen, en qua revolutionair camerawerk, met veel even lange en heroïsche shots. Een hoop sublieme momenten in die film, maar hij faalt voor mij op exact dezelfde momenten als The Revenant, daar waar de stijl de bovenhand krijgt op de inhoud - hier met veel silhouetteshots en wat expressionistische elementen.

Enfin, Mikhail Kalatozov en zijn cameraman Sergey Urusevskiy hebben in die periode een paar films gedraaid die dezelfde esthetiek hebben als de films die Lubezki nu draait met mensen als Innaritu en Malick. I Am Cuba en The Cranes Are Flying zijn ook films die echt gekend zijn in Hollywood. Scorsese en Coppola hebben ervoor gezorgd dat Kalatozovs film in het westen zijn uitgebracht, en Paul Thomas Anderson haalde voor Boogie Night inspiratie uit onder andere deze long take (vanaf 2:10):

Last edited by eye; 19-02-2016 at 10:07.
eye is offline   Reply With Quote
Old 19-02-2016, 10:10   #18   link
eye
Senior Member
 
eye's Avatar
 
Shit, dat was gewoon een bedenking, maar de gelijkenissen met Letter Never Sent en stukken uit I Am Cuba zijn eigenlijk echt frappant. Geen betichting van diefstal
eye is offline   Reply With Quote
Old 19-02-2016, 13:20   #19   link
eye
Senior Member
 
eye's Avatar
 
En als we toch aan't ranten zijn: Scorseses lofrede op I Am Cuba, met op 11:29-12:24 de bedenking waarom sommigen vermoedelijk de Steadicamshots in de openingssequentie van The Revenant niet vinden werken:
eye is offline   Reply With Quote
Old 19-02-2016, 15:48   #20   link
eye
Senior Member
 
eye's Avatar
 
Ha, kijk, ik verlangde tijdens The Revenant regelmatig naar Dersu

Innaritu: "One of my favorite films in the world is Andrei Rublev by Andrei Tarkovsky. Another that I find very impressive is A Letter Never Sent by Mikhail Kalatozov, which is amazing. Dersu Uzala by Akira Kurosawa and [Francis Ford] Coppola’s Apocalypse Now. Oh and Aguirre, the Wrath of God and Fitzcarraldo, both by Werner Herzog – those are also really powerful."
eye is offline   Reply With Quote
Reply

  Shrimp Refuge Forums > Amusement > Film & TV

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT +1. The time now is 00:30.


Powered by vBulletin® Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.