Go Back   Shrimp Refuge Forums > Amusement > Film & TV

View Poll Results: Rate it!
4 sterren 1 33.33%
3.5 sterren 1 33.33%
3 sterren 1 33.33%
2.5 sterren 0 0%
2 sterren 0 0%
1.5 ster 0 0%
1 ster 0 0%
0.5 ster 0 0%
0 sterren 0 0%
Voters: 3. You may not vote on this poll

Reply
 
Thread Tools
Old 27-02-2017, 16:18   #1   link
Maniac
Filmnerd
 
Maniac's Avatar
 
Location: Filmland
Post Cinema: 'Silence'

Twee jezu´eten reizen in de 17de eeuw naar Japan, waar de christenvervolging in volle hevigheid woedt, om achter het lot van een verdwenen medebroeder te komen.

'Silence' is het passieproject van Martin Scorsese. De gevierde regisseur liep al 30 jaar met de plannen rond om het boek van Shūsaku Endō te verfilmen. Het is duidelijk dat het originele verhaal een diepe indruk heeft gemaakt op Scorsese, die in zijn jeugd een toekomst als seminarist opgaf om zich in de armen van Vrouwe Cinema te werpen. Doorheen het oeuvre van Scorsese heeft het katholicisme altijd een belangrijke rol gespeeld. 'Silence' kan in dat opzicht als een voorlopige culminatie van Marty's interesse in geschiedenis, religie en cinema gezien worden. Het is een alweer uitstekend in beeld gebrachte en geregisseerde historische weergave van de strijd tussen twee religies, maar ook tussen traditie en vernieuwing.

Van bij de eerste beelden valt de visuele, beheerste klasse op. De fotografie, kadrering en cameravoering zijn top. de hele film ademt een overgave aan het onderwerp uit. Het is duidelijk dat Scorsese zijn huiswerk heeft gedaan om een authentiek beeld van een woleige periode te schetsen. Andrew Garfield en Adam Driver spelen de rollen ook erg goed. De ene gelooft onvoorwaardelijk, de andere begint hoe langer hoe meer te twijfelen bij het zien van de wreedheden die er in naam van het geloof worden begaan. Je voelt dat beiden tot het uiterste moeten gaan om zich ervan te overtuigen dat hun Heer hen niet verlaten heeft.

Toch behoort 'Silence' niet tot Scorseses beste werk. Daarvoor is de film te lang. Het eerste deel is zonder meer het boeiendste. Eens de jezuļeten voet aan wal hebben gezet op het Japanse eiland en langzaam maar zeker aan hun nieuwe omgeving wennen begint 'Silence' aan spankracht te verliezen. De historische insteek blijft interessant maar in het tweede deel kan Scorsese niet voorkomen dat de film op nogal repetitieve wijze de ene foltering na de andere op de kijker afvuurt. Als het idee erachter was om de kijker te laten voelen hoe verstikkend de afwezigheid van vrijheid van religie kan werken (in dat opzet is 'Silence' een zeer actuele prent), dan slaagt Scorsese in zijn opzet. Maar het levert ook een film op die in het tweede deel aansleept en - eerlijk is eerlijk - langdradig wordt. Zoals zo vaak het geval is met passieprojecten heeft de regisseur moeite om maat te houden.

Dat 'Silence' het voorbije awardsseizoen een van de films was die het vaakst op de lijstjes met genegeerde titels voorkwam hoeft dan ook niet te verbazen. Scorsese heeft een indringende prent afgeleverd die technisch uiteraard uitstekend in elkaar zit maar die wat mij betreft gerust een half uur minder lang had mogen zijn.

3 sterren op 4Maniac is offline   Reply With Quote
Reply

  Shrimp Refuge Forums > Amusement > Film & TV

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT +1. The time now is 00:29.


Powered by vBulletin® Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.