PDA

View Full Version : Doctypes


Wolf
13-05-2007, 10:58
<!DOCTYPE html PUBLIC “-//W3C//DTD XHTML 1.0 Strict//EN”
“http://www.w3.org/TR/1999/PR-xhtml1-19991210/DTD/xhtml1-strict.dtd">

Wat betekent de EN? En moet daar NL staan voor een nederlandstalige site?

Pilgrim
13-05-2007, 13:13
Via http://www.katinkahesselink.net/webvisie/doctype.html

De EN staat voor Engels, maar heeft niets met de inhoud van de pagina te maken, maar met de taal van de codering.

Via http://www.blooberry.com/indexdot/html/tagpages/d/doctype.htm

This is the "Public Text Language"; the natural language encoding system used in the creation of the referenced object. It is written as an ISO 639 language code (uppercase, two letters.) HTML/XHTML DTDs are usually (always?) written in English ("EN".)

Wolf
13-05-2007, 14:33
Dus je doctype staat altijd in EN omdat dat de verwijzing is naar het .dtd dat in het Engels is.

Taalbepaling van de eigenlijke website doe je door het xml:lang-attribuut aan je html toe te voegen: <html xml:lang="nl" >

Of op afzonderlijke elementen, bvb. <li lang="fr">Version française</li>.

Pilgrim
13-05-2007, 19:09
Maar worden die attributen dan vooral gebruikt om je website makkelijker te laten indexeren door zoekmachines of heb ik het mis?

Wolf
17-05-2007, 11:57
Je Doctype dient om de browser te vertellen hoe hij je code moet verwerken (hoe hij je code van code naar beeld omvormt zogezegd).

Het xml:lang-attribuut dient ten eerste om aan screenreaders te vertellen in welke taal de content is geschreven, daarnaast is dat inderdaad ook ietsje beter voor de zoekmachines (ook al kunnen ze dat grotendeels zelf bepalen).

Taalbepaling kan je ook met een meta-tag doen maar ik weet nog niet helemaal waar wat hoort. Ik veronderstel dat je in XHTML xml:lang gebruikt en in HTML4.01 eem meta language tag.

Random
17-05-2007, 17:35
hoe hij je code van code naar beeld omvormd zogezegd

Auch Wolf... so unlike you :p

Wolf
17-05-2007, 20:46
Je zou me beter de technische kant rond doctypes uitleggen 8=)

Trojan
17-05-2007, 22:10
Je zou me beter de technische kant rond doctypes uitleggen 8=)Wat valt er aan uit te leggen? Aan de hand van de doctype weet de browser hoe hij de pagina moet weergeven. Meer moet ge niet weten, meeste programma's kennen alle doctypes al zodat je die niet manueel moet ingeven wanneer je een nieuwe site maakt.

Random
17-05-2007, 23:42
Je zou me beter de technische kant rond doctypes uitleggen 8=)

De doctypetag is eigenlijk gewoon onderdeel van DTD, wat behoort tot SGML (de overkoepelende mark-uptaal waar HTML en XML onderdeel van zijn). Het definieert de regels waaraan een HTML of XML file moet voldoen om valid te zijn.

Hoe een browser het document dan moet interpreteren en grafisch moet weergeven heeft hier in principe niets mee te maken, het gaat gewoon over hoe de code van de mark-up file er moet uitzien (HTML- en XML-syntax). In praktijk kijkt de browser natuurlijk wel naar de doctypetag om te bepalen welke versie en weergaveregels hij moet gebruiken, maar dat is een afspraak buiten de bepalingen van DTD om.

Zie bv. deze tutorial (http://www.w3schools.com/dtd/dtd_intro.asp) voor een gebruik van de doctypetag. De tag gebruikt aan het begin van een HTML- of XML-document is een verwijzing naar een externe typedefinitie.

De structuur is als volgt:

<!DOCTYPE
html: het doctype definieert een tagstructuur tussen de tags <html>...</html>
PUBLIC: public keyword om aan te duiden dat er een public identifier volgt, "SYSTEM" indien dit niet het geval is
"-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN": de public identifier
"http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd": de system identifier (link naar de effectieve DTD (http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd) die van toepassing is).
>


De public identifier is blijkbaar een soort alternatief voor de URL-notatie (al zie ik niet in hoe je hiermee aan de DTD zou kunnen geraken) en heeft zelf ook een structuur van velden gescheiden door "//" (het is een Formal Public Identifier zoals gedefinieerd door SGML):

-: betekent dat de naam van de eigenaar niet geregistreerd is bij een of andere internetinstantie, + zou betekenen: wel geregistreerd
W3C: naam van de eigenaar van het document waarnaar de identifier verwijst
DTD: type van het document waarnaar de identifier verwijst
XHTML 1.0 Transitional: omschrijving, titel
EN: taal van het document waarnaar de identifier verwijst (van het DTD-document dus)
Maar hey, ik herhaal natuurlijk ook maar wat Google mij vertelt. Zoeken naar DTD, SGML of formal public identifier FPI zou de resultaten moeten opleveren die je zoekt.

Wolf
18-05-2007, 14:47
Wat je zelf schrijft, schrijf je meestal beter - voeg me eens toe op google talk als je dat gebruikt (als je wil natuurlijk)